Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: To je nehorázné

Aktualita

Radim Fiala: To je nehorázné

Zástupce dolnorakouské hejtmanky Stephan Pernkopf a bývalá rakouská ministryně životního prostředí Elisabeth Köstingerová nevylučují žalobu na Česko u Evropské unie kvůli financování dostavby české jaderné elektrárny Dukovany. Oba politici kritizují to, že nové jaderné bloky v Dukovanech v pátek získaly kladný posudek vlivu na životní prostředí (EIA). Co je Rakušanům vůbec do toho? Odmítáme zasahování do národní suverenity. A pokud by soud Evropské unie rozhodl proti České republice, neměli bychom se tomu podřídit!

Pernkopf dodal, že chce od EU jasný signál. „Není možné, že některé země pod pláštíkem ochrany klimatu nyní postaví jaderné elektrárny,“ řekl s tím, že nukleární elektrárny jsou prý nebezpečné, drahé a nejsou prostředkem ochrany klimatu. Již v pátek se proti vydání EIA vyslovilo rakouské ministerstvo udržitelnosti a cestovního ruchu, které spravuje agendu někdejších ministerstev životního prostředí a zemědělství.

Rakousko se vydalo nejadernou cestou výroby elektrické energie. Pokud se takto rozhodlo Rakousko, je to jeho věc, ale nemá právo něco takového nutit i ostatním. V současnosti nemáme zdroje, které by v dohledné době dokázaly nahradit vyrábění elektřiny z jádra. Samozřejmě, pokud se naleznou v budoucnu efektivní alternativní zdroje, které budou ekonomicky udržitelné, budou šetrné k životnímu prostředí a nebudeme je muset dotovat (jako solární barony), bude to jedině dobře, ale v současnosti jádro potřebujeme.

Ještě jednou opakuji, že odmítáme zasahování do národní suverenity a pokud by soud Evropské unie rozhodl proti České republice, neměli bychom se tomu podřídit! Co si o tom myslíte Vy?

https://www.lidovky.cz/…/rakousti-politici-nevylucuji-zalob…

2019-09-03T15:17:44+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0