Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Vědci přišli na to, co říkáme již dávno: ti, kteří uprchlíky nechtějí, nejsou xenofobové, ale svědomití a pečliví lidé používající rozum.

Aktualita

Radim Fiala: Vědci přišli na to, co říkáme již dávno: ti, kteří uprchlíky nechtějí, nejsou xenofobové, ale svědomití a pečliví lidé používající rozum.

Emoční centra, a tedy ani strach, se totiž v postojích odmítačů nezapojují. Jde o čistě rozumovou úvahu. Tzv. odmítači jsou taky víc svědomití a pečlivější než tzv. vítači. Postoj SPD k migraci je tedy naprosto racionální. Je navíc podložený argumenty a fakty. Tímto jsou vyvráceny i všechny bludy ministerstvo vnitra, které o nás tvrdí, že šíříme xenofobii.

Český vědecký tým pod vedením Jiřího Horáčka a Ladislava Kesnera z Národního ústavu duševního zdraví zkoumal dva „extrémní“ postoje lidí k uprchlíkům – zjednodušeně „vítače“ a „odmítače“.

„Dívali se, co se děje v mozku a která centra se zapojují, když takový člověk vidí muslimského uprchlíka v nouzi na přeplněném člunu ve Středozemním moři, v uprchlických táborech nebo při srdceryvných scénách dětí v uprchlických táborech…Design experimentu je poměrně složitý, ale výsledek je jednoduchý a poměrně překvapivý. Zaprvé nejde o xenofobii. Ti lidé, kteří uprchlíky odmítají, z nich nemají strach. Emoční centra nejsou aktivována. Jsou aktivovány čistě rozumové oblasti. To je čistá úvaha. Na pozadí není strach, ale názor. A názor není emoce. Názor si může udělat i počítač. Zkrátka za tím není emoce vyjadřovaná slovním základem fobia, strach,“ uvedl psycholog Cyril Höschl.

„Ukazuje, že odmítači jsou lidé orientovaní spíše pravicově. A povahově jsou to lidé se zvýšenou svědomitostí. Jsou i pečlivější a víc hnidopišští než ti vítači. Vítači jsou víc velkorysí, volnější v zásadách. Já bych to nerad rozvíjel dál, abychom se nedostali do různých paradoxů. Výsledky budou brzy publikovány,“ popisuje Höschl.

Výsledky poprvé zazněly na nedávném mezinárodním setkání v Cambridge na téma mentálního zdraví a vyvolaly veliký ohlas. Studie má být unikátní svou komplexností.

„Xenofobní nálady části české společnosti nadále umně povzbuzovalo, zejména prostřednictvím sociálních sítí, hnutí SPD,“ uvedlo o nás před časem ministerstvo vnitra. Již tehdy jsem jejich bludy jasně vyvrátil. Fobie totiž znamená iracionální strach. Xenofobie iracionální strach z neznámého. Strach lidí z islámu a imigrace není iracionální, ale přirozený a rozumný. Je to normální principe sebeobrany a sebezáchovy. Lidé přece vidí, co se děje v západní Evropě, ale i to, co se začíná dít i u nás. A imigranti a islám pro nás už přece nejsou nic neznámého. Někteří čeští občané je poznali na vlastní kůži a občané západoevropských států je poznávají na vlastní kůži každý den. Takže podsouvat nám xenofobii je totální blbost.

Kolik znásilněných a zavražděných dívek, kolik zabitých Evropanů tu ještě musí být, aby se politici probrali a začali bránit Evropu před imigrantskou invazí a nenávistí islámu a přestali rozumným lidem, kteří se chtějí bránit, podsouvat xenofobii?

Takže dokonce i z výzkumu vědců vyplývá, že postoj SPD k migraci je naprosto racionální. Je navíc podložený argumenty a fakty. Tímto jsou vyvráceny i všechny bludy ministerstvo vnitra, které o nás tvrdí, že šíříme xenofobii.

https://dvojka.rozhlas.cz/cyril-hoschl-vedci-dokazali-ze-ti…

2019-09-08T14:56:51+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0