Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Ve dnech 11. a 12. září si připomínáme vítězství evropských křesťanských vojsk u Vídně nad agresivní islámskou Osmanskou říší.

Aktualita

Radim Fiala: Ve dnech 11. a 12. září si připomínáme vítězství evropských křesťanských vojsk u Vídně nad agresivní islámskou Osmanskou říší.

Na tomto vítězství se výrazně podíleli i Češi, v čele se Zdeňkem Kašparem Kaplířem ze Sulevic, který velel obraně Vídně. Muslimskou expanzi porazila spojená vojska Svaté říše římské (jejíž součástí bylo i Českého království) a Polského království. Toto je odkaz, kterého bychom se měli držet, a svobodné evropské národy by měly spolupracovat při obraně našeho křesťanského dědictví. Naši svobodu draze zaplatili krví naši předkové a my nemáme právo toto dědictví ztratit pro naše potomky.

Vídeň bránili nejen Rakušané, ale i tisíce Moravanů, Čechů a Slezanů. O hrdinství Čechů dokonce vyšla česky i kniha „Český obránce Vídně proti Turkům roku 1683“:

http://www.lukaslhotan.cz/…/88-%C4%8Cesk%C3%BD-obr%C3%A1nce….

Během bojů se vyznamenal i blahoslavený Marek z Aviana, kapucínský kněz, který morálně podporoval křesťanská vojska. Před útokem sloužil mši na vrchu u Vídně.

Celá věc také ukazuje, že islámská expanze není nepřítel nový a neznámý. Evropa a křesťanská civilizace se proti islámu brání prakticky od jeho počátku. Musíme si uvědomit, že oblasti severní Afriky, Sýrie či Turecka byly před invazí islámu křesťanské.

Muslimové v minulosti obsadili velkou část Evropy: obsadili jižní Itálii, téměř celé Španělsko a byli zastaveni až ve Francii. Dále okupovali celý Balkán a dostali se až k Vídni a byly běžné jejich nájezdy na Slovensko či na Moravu. Mnoho našich krajanů odvlekli do otroctví. A Turek nám teď vyhrožuje znovu…

Postupně ale došlo k reconquistě a znovudobytí křesťanských území. Od islámské okupace bylo osvobozeno Španělsko a v průběhu staletí se od jha islámské útlaku osvobodily i balkánské národy. To je naděje i pro nás, že se nám podaří Evropu opět zachránit. Suverénní evropské národy musí držet spolu a společně se musí bránit. Navzdory sluníčkářům a Evropské unii.

2019-09-12T09:53:37+01:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0