Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Více než polovina Poláků (58 %) si myslí, že Německo by jejich zemi mělo vyplatit odškodnění za škody napáchané za druhé světové války.

Vyplynulo to z průzkumu, který zveřejnil list SuperExpress. Reparační nároky na Německo vznáší i Řecko. České republice Německo dluží až patnáct tisíc miliard korun a hnutí SPD už dlouho prosazuje, aby to česká vláda vymáhala. Bohužel premiér Babiš to odmítá!

„Poláci si kladou otázku, jak to je možné, že sousedi, kteří jsou jednou z nejbohatších zemí světa, nás vyrabovali, zavraždili miliony našich lidí a nenesli za to žádné následky,“ řekl SuperExpressu Arkadiusz Mularczyk (PiS), který vede parlamentní skupinu, jejímž úkolem je vypracovat odhad výše odškodnění za válečné ztráty v Polsku. Zprávu by měla mít hotovou na podzim. Takovou otázku si analogicky kladou i mnozí Češi a naší vládě ji klade i hnutí SPD.

V minulosti polská vláda hovořila o částce 850 miliard dolarů (asi dvacet bilionů korun). U příležitosti 80. výročí začátku druhé světové války o polských požadavcích ohledně odškodnění ze strany Německa mluvili premiér Mateusz Morawiecki i prezident Andrzej Duda.

Také Řecko předalo v červnu Německu diplomatickou nótu, v níž Berlín vyzývá k zahájení rozhovorů o reparacích za škody, které země utrpěla za první i druhé světové války. Řecká expertní komise před třemi lety vypočítala dlužnou částku na 290 miliard eur (7,46 bilionů korun).

Samo Ministerstvo zahraničí ČR přiznalo, že české nároky na reparace existují ve výši 306 mld. Kčs, vyjádřeno v dobové měně, přičemž Československu bylo ze strany Německa vyplaceno pouhých 230,1 mil. Kčs.

„Německu bylo na konferenci v Paříži v prosinci 1945 uloženo vyplatit ČSR, jako signatářskému státu pařížské Dohody o reparacích od Německa, válečné reparace. Dohoda počítala s tím, že cituji: ´Každá signatární vláda zadrží způsobem podle své volby německé nepřátelské majetky nalézající se na území podrobeném její pravomoci, nebo jimi bude disponovati tak, aby se nemohly znovu státi německým majetkem nebo nemohly upadnouti znovu pod německou kontrolu, a odečte tyto majetky od svého podílu na reparacích.´ Výše československých reparačních nároků činila 306 mld. Kčs, vyjádřeno v dobové měně. ČSR bylo ze strany Německa vyplaceno 230,1 mil. Kč,“ zní vyjádření ministerstva zahraničí.

Podle konzervativních odhadů hnutí SPD (na základě porovnání průměrných mezd tehdy a dnes) nám k dnešku Německo dluží 10 až 15 tisíc miliard korun. Čili se může jednat o více než deset státních rozpočtů České republiky.

Co si o tom myslíte Vy? Měli bychom naše oprávněné nároky po Německu vymáhat?

2019-09-12T18:18:52+02:00