Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Jestli se tato informace ukáže jako pravdivá, tak je to skandální.

Aktualita

Radim Fiala: Jestli se tato informace ukáže jako pravdivá, tak je to skandální.

Německo prý uvažuje o vytvoření vedlejšího rozpočtu, který by vládě umožnil obejít fiskální pravidla Evropské unie o schodku a státním dluhu a výrazně zvýšit veřejné investice prostřednictvím nových půjček. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Jednalo by se o jasný podvod a dokázalo by to, že Německo ovládá Evropskou unii a může si tam dělat, co chce. To je pro SPD naprosto nepřijatelné.

Německá vláda podle zdrojů zvažuje vytvoření nezávislých veřejných institucí, jejichž půjčky by se nezapočítávaly do spolkového rozpočtu. To by Němcům umožnilo zvýšit výdaje na infrastrukturu a na ochranu klimatu bez porušení fiskálních pravidel zakotvených v německé ústavě. Rozpočty těchto nových institucí by podle zdrojů podléhaly mírnějším pravidlům stanoveným v Paktu stability a růstu Evropské unie. Německo by tak mohlo využít rekordně nízkých nákladů na vládní půjčky k podpoře domácí ekonomiky.

Připomeňme, že Evropské unie hrozila italské vládě – ještě v době, kdy v ní byla Liga Mattea Salviniho – že proti Itálii zahájí disciplinární kroky vůči Itálii kvůli jejímu rostoucímu dluhu, který porušuje pravidla Evropské unie, což by mohlo otevřít cestu pro vyměření pokuty ve výši až 3,5 miliardy eur (90,5 miliardy korun).

Podle rozpočtových pravidel EU by měly členské země udržovat dluh pod 60 procenty HDP. Ale Řecko, které je v eurozóně, má fakticky nesplatitelné dluhy (jeho dluh je přes 170 procent HDP). Dluh Itálie je nyní přes 130 procent HDP. Portugalsko má též dluh přes 130 procent HDP. Španělsko a Francie mají kolem 100 procent HDP. Dokonce i Německo, které bývá dáváno na vzor, má veřejný dluh kolem 65 procent.

Poměř hrubého veřejného dluhu na HDP je jedním z Maastrichtských kritérií (známých též jako konvergenční kritéria), které tvrdí, že podíl veřejného dluhu na HDP nesmí překročit 60 procent. Ze zemí EU ve třetím kvartálu 2017 tuto podmínku nesplňovalo hned 15 zemí!

Takže vidíme, že se měří dvojím metrem. Francie má zadlužení 100 procent HDP? I Německo překračuje Maastrichtská kritéria! Jenomže Německo a Francie společně diktují Evropské unii, a tak je nikdo trestat nebude!

Též se ukazuje, že je obrovskou výhodou, že nemáme euro. V případě přijetí eura by Evropská unie díky tomu, že Babišova vláda prosadila schválení fiskálního paktu, mohla převzít kontrolu nad rozpočtem naší země. Dále bychom museli v rámci bankovní unie platit ze svého krachující evropské banky a v rámci evropského záchranného mechanismu s názvem ESM bychom museli dát částku zhruba 350 miliard korun na krachující státy eurozóny. Díky Bohu, že euro nemáme a hnutí SPD udělá vše pro to, abychom ho neměli.

Vidíme tedy, že v Evropské unii platí dvojí metr a že Evropská unie svá pravidla využívá jako klacek na ty, kdo s ní nesouhlasí.

https://www.e15.cz/…/nemci-zvazuji-vedlejsi-rozpocet-kterym…

2019-09-15T13:35:50+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0