Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Kvůli projevenému názoru na Gretu Thunbergovou se již de facto vyhazuje z práce.

Ministerstvo zdravotnictví Adama Vojtěcha z ANO ostře zkritizovalo šéfa českých dětských psychiatrů Jaroslava Matýse, který minulý týden poskytl rozhovor o Thunbergové a řekl o ní, že to je „nezralé dítě s autistickými problémy bez sebemenšího sociálního cítění“. Matýs pak rezignoval. Za projevení odborného názoru jste v dnešní době dohnán k odchodu z práce jak za bolševika… Lidé s podobným psychickým postižením jako Greta si jistě zaslouží soucit a odbornou pomoc, ale ne, aby se jejich manýry či manýry těch, kteří jimi manipulují, řídili politici a běh světa.

Jaroslav Matýs odstoupil z pozice člena Pracovní skupiny pro dětskou a dorostovou psychiatrii při Ministerstvu zdravotnictví ČR i z pozice člena a předsedy Výboru sekce Dětské a dorostové psychiatrie Psychiatrické společnosti ČLS JEP.

V onom rozhovoru zdůraznil černobílé vidění, paranoiu a emocionální plochost u lidí s psychickým postižením, jako má Greta Thunbergová. „Víte, mně bytostně vadí, že politici, kteří se s ní stýkají, nezkonzultují celý problém s odborníky na tuto problematiku a nedají tomu rozumný rámec. Měli by říct: „Děkujeme, že jste nás na to upozornila, chápeme, že máte, Greto, jen černé a bílé vidění, ale takto svět nefunguje a nemůže fungovat,“ uvedl.

Přitom všichni vědí, že projevy nemoci jsou různorodé, například nadměrná citlivost k vnímání zrakových, zvukových či čichových podnětů. Objevuje se ale také agresivita, sebepoškozování či ničení věcí, problémy s komunikací a neschopnost hrát si s vrstevníky, fixování na určité hračky a předměty, izolovanost a tvrdohlavost. A některé věci z toho na Gretu sedí.

Nevíme tedy, proč by odborník nemohl projevit svůj osobní názor. Kde to jsme? Lidé s podobným psychickým postižením jako Greta si jistě zaslouží soucit a odbornou pomoc, ale ne, aby se jejich manýry či manýry těch, kteří jimi manipulují, řídili politici a běh světa.

2019-10-02T20:12:07+02:00