Radim Fiala: Další důvod, proč nebýt v Evropské unii. Rakouská spolková země Horní Rakousy se obrátila na Evropskou komisi s požadavkem, aby prověřila plány České republiky na rozšiřování jaderných elektráren.

23/10 2019
V prohlášení o tom informoval hornorakouský radní pro životní prostřední Rudi Anschober. Komise by se podle něj měla zaměřit především na slučitelnost českých plánů s unijním právem v oblasti hospodářské soutěže… Podle hnutí SPD do našich jaderných elektráren není nic ani Rakousku, ani Evropské unii! Odmítáme se podřídit diktátu Evropské unie! "Budeme kontrolovat každý jednotlivý krok Česka v jaderné politice, a to z politického i právního hlediska, a budeme tlačit na dodržování všech pravidel EU," sdělil hornorakouský radní pro životní prostředí. Cílem je podle něj projekty rozšíření Dukovan a Temelína zablokovat. Rakousko se vydalo nejadernou cestou výroby elektrické energie. Pokud se takto rozhodlo Rakousko, je to jeho věc, ale nemá právo něco takového nutit i ostatním. V současnosti nemáme zdroje, které by v dohledné době dokázaly nahradit vyrábění elektřiny z jádra. Samozřejmě, pokud se naleznou v budoucnu efektivní alternativní zdroje, které budou ekonomicky udržitelné, budou šetrné k životnímu prostředí a nebudeme je muset dotovat (jako solární barony), bude to jedině dobře, ale v současnosti jádro potřebujeme. Lepší je nebýt v Evropské unii, která nám jen svazuje ruce a brání nám, abychom si o našich věcech rozhodovali my sami. Ještě jednou opakuji, že odmítáme zasahování do národní suverenity a pokud by soud Evropské unie rozhodl proti České republice, neměli bychom se tomu podřídit! Co si o tom myslíte Vy? https://eurozpravy.cz/…/horni-rakousy-zaluji-na-cesko-v-br…/