Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Pozitivní zpráva. ;-) I díky hlasům frakce Identita a demokracie (ID), jejímž členem je europoslanec Ivan David a Hynek Blaško z hnutí SPD, se v Evropském parlamentu podařilo zablokovat povolení k dovozu potravin s jedy z postřiků.

Konkrétně šlo o Rozhodnutí Evropské komise o povolení uvádět na trh výrobky z geneticky modifikované sóji, kukuřice, řepky a bavlníku. Europarlament toto rozhodnutí Komise suspendoval, takže nevstoupí v platnost. Hnutí SPD hájí národní zájmy a zájmy českých občanů a spotřebitelů. 😉

„Opět se ukazuje, že EU je organizace, která byla stvořena proto, aby sloužila obřím nadnárodním korporacím. Rozhodnutí Komise povolit uvádění na trh s potravinami a krmivy pro hospodářská zvířata výrobky z geneticky modifikované sóji, kukuřice, bavlníku a řepky vyhovuje pouze dvěma firmám. Původně německé a dnes nadnárodní korporaci Bayer-Montsano a původně francouzsko-švýcarské a dnes nadnárodní korporaci Syngenta. Všechny odrůdy u nichž Komise rozhodla povolit jejich uvedení na trh mají společné to, že jsou odolné vůči vysoce toxickým a prokazatelně rakovinotvorným herbicidům jako Roundap a pesticidům jako a Paraqouat,“ řekl k tomu europoslanec Ivan David při projednávání rozhodnutí Komise v Evropském parlamentu.

Ivan David upozorňuje, že tyto rostliny mohou být nosičem lidskému zdraví nebezpečných jedů, které jsou používány v postřicích. Herbicidy a pesticidy díky genetické modifikaci nezničí rostlinu, ale jejím prostřednictvím pronikají do těla člověka.

„Je skandální, že Komise chce umožnit uvádění na trh výrobků z těchto rostlin v situaci, kdy Bayer-Montsano prohrál v USA už dva velké soudní spory v nichž byla pomocí vědeckých důkazů prokázána příčinná souvislost mezi prací s Roundapem a vznikem rakoviny u osob, které s ním pracovaly. Bayer musí platit odškodné miliardy dolarů postiženým a Komise tomuto svinstvu chce umožnit vstup na evropský trh. Ještě horší je, že Komise chce umožnit uvádění na trh potravinový trh rostlinám, které jsou kvůli genetické modifikaci odolné vůči používání pesticidu Paraquat. Jeho používání Komise v minulosti povolila i přes vážné námitky vědců ohledně jeho toxicity. Její rozhodnutí zrušil na návrh Švédska Evropský soudní dvůr, který vydal zákaz používání tohoto jedu v zemědělství v EU,“ uvedl Ivan David.

Pro povolení uvádět na evropský trh potraviny a krmiva z těchto rostlin hlasovali všichni poslanci z vládního hnutí ANO, europoslanci z ODS a Stanislav Polčák (TOP 09). Vláda ve svém doporučení zaslaném před jednáním českým europoslancům doporučila podpořit rozhodnutí Komise.

Takže vidíte, že hnutí SPD hájí národní zájmy a zájmy českých občanů a spotřebitelů i na vzdory Evropské komisi nebo vládě ANO, ČSSD a KSČM.

2019-11-22T22:44:26+01:00