Radim Fiala: To je opravdu zrůdné. Starosta Řeporyjí Pavel Novotný z ODS, kterého podporuje i předseda strany Petr Fiala, chce v Řeporyjích postavit pomník vlasovcům, tedy ruským kolaborantům s nacistickým Německem (takzvaná Ruská osvobozenecká armáda – ROA).

27/11 2019
To je nová politika ODS? Poslanec Pavel Žáček před časem zase hájil fašistické banderovce, kteří zavraždili mimořádně brutálně tisíce Ukrajinců, Čechů a Židů. Tohle je tedy ta „liberální demokracie“ a prozápadní orientace? To, že budeme odstraňovat pomníky bojovníků proti nacismu (maršála Koněva) a že budeme adorovat kolaboranty a fašisty? Hnutí SPD se jasně staví proti překrucování historie a přepisování výsledků druhé světové války. Politici ODS a demobloku hájí kolaborantské vlasovce a fašistické banderovce, a z extremismu a fašismu budou obviňovat hnutí SPD? Probíhá to, před čím varoval po válce prezident Beneš. Fakticky se relativizuje výsledek druhé světové války. Není náhoda, že ve stejné době probíhá faktický pokus o prolomení Benešových dekretů. Političtí pohrobci Třetí říše těží z toho, že již nežijí pamětníci, a cílevědomě pracují na revizi výsledku druhé světové války. Jak informuje například Slovácký Deník, na konci dubna 1945 u obce Salaš bylo 19 lidí vlákáno do pasti pravděpodobně gestapa a vlasovců. Svědkové tvrdí, že vrazi mluvili rusky, polsky a lámaně česky. Všech 19 lidí bylo bestiálně pozabíjeno. https://slovacky.denik.cz/…/svoboda-salase-byla-pred-sedmde… Pak je tu zákřovské tragédie z 20. dubna 1945. Gestapo tehdy údajně společně s vlasovci odvezlo do Kyjanice 19 mužů ze Zákřova a v dřevěné boudě je tam zaživa upálili. Je pravda, že se někdy hovoří o kozácích, nikoli o vlasovcích. Zdroje se v tomto různí. https://olomoucky.denik.cz/…/v-lokalite-kyjanice-si-pripomn… https://www.academia.cz/…/18660da676a7d99fbe8c37ea72b6dbb75… https://ct24.ceskatelevize.cz/…/1132733-pamatnik-zakrovske-… Již od listopadu 1944 probíhalo v Münsingenu ve Würtenbersku formování 1. divize Ruské osvobozenecké armády. Tato vojenská formace se skládala z různých jednotek stažených z fronty. Její oficiální označení znělo 1. divize Ozbrojených sil Výboru pro osvobození národů Ruska a v rámci členění německého Wehrmachtu byla označena jako 600. divize tankových granátníků. Vojáky této divize se stalo i 5000 příslušníků 29. granátnické divize SS, která byla vytvořena z někdejší antibolševické Ruské osvobozenecké lidové armády Bronislava Kaminského. Dva prapory této formace (v počtu asi 1700 mužů) se dopouštěly válečných zločinů během potlačování Varšavského povstání v srpnu 1944. http://www.listy.cz/archiv.php?cislo=164&clanek=041627 I upřímný obdivovatel ROA historik Stanislav A. Auský přiznává, že je třeba mimo jakoukoliv pochybnost konstatovat, že hlavní tíhu bojů v Praze nesly jednotky pražských povstalců, nikoli ROA. https://dvojka.rozhlas.cz/ctyri-nejvetsi-myty-o-vlasovcich-… Probíhá to, před čím varoval po válce prezident Beneš. Fakticky se relativizuje výsledek druhé světové války. Není náhoda, že ve stejné době probíhá faktický pokus o prolomení Benešových dekretů. Političtí pohrobci Třetí říše těží z toho, že již nežijí pamětníci, a cílevědomě pracují na revizi výsledku druhé světové války. Hnutí SPD se jasně staví proti překrucování historie a přepisování výsledků druhé světové války.