Úvodní stránkaNovinkyRadek Rozvoral: Britové si přejí odchod z Evropské unie – Demokracie konečně zvítězila!

Britští konzervativci vedeni Borisem Johnsonem vyhráli s obrovským náskokem včerejší britské volby, jejichž hlavním tématem byl brexit neboli vystoupení Velké Británie z Evropské unie.

Hlavním volebním bodem konzervativců v těchto volbách byl právě brexit, o kterém Britové rozhodli v roce 2016. Je to největší vítězství konzervativců (už teď získali po sečtení hlasů v 648 z 650 obvodů 363 mandátů, což je absolutní většina) od roku 1987, kdy vládla Železná lady Margaret Thatcherová. Zároveň je to největší prohra levicových labouristů (získali zatím 203 mandátů), kteří deklarovali, že pokud volby vyhrají, uspořádají nové hlasování o vystoupení Británie z EU, od roku 1935.

Britové dali těmito volbami jasně najevo, že hlasování o vystoupení z EU, které proběhlo v červnu 2016, nebylo pouze jejich testováním, jak to do současné doby chováním některých politiků vypadalo, ale že to mysleli zcela vážně.

Hnutí SPD gratuluje konzervativní straně vedené Borisem Johnsonem k drtivému vítězství ve volbách a přejeme jí, aby se s avizovaným odchodem z Evropské unie zdárně vypořádala. Jsme si jisti, že to bude první vlaštovka k tomu, aby po EU za nějaký čas neštěkl ani pes.

2019-12-13T09:30:16+02:00