Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Požadujeme stažení našich vojáků z Iráku. Čeští vojáci se mohou ocitnout v nebezpečí přímé konfrontace a Česká republika tak může být vtažena do konfliktu v rozporu se svými zájmy.

V souvislosti a útokem USA, kdy byl zabit velitel íránských speciálních jednotek generál Sulejmání, vzniká nebezpečná situace i pro české vojáky. Na území Iráku působí mise naší armády v rámci misí NATO. Jde o vojenské policisty, chemiky a příslušníky letectva. Je téměř jisté, že Irák se stane bojištěm mezi armádou USA a proíránskými silami. Část irácké armády je složena ze šíitských milicí, které cvičil íránský generál Sulejmání. Jde o milice, které měly významný podíl na odražení útoku Islámského státu a mají v Iráku vysokou prestiž.

Irácký parlament schválil v neděli usnesení, v němž vyzval vládu, aby ukončila přítomnost cizích vojáků v zemi a zajistila, že zahraniční armády nebudou z žádného důvodu využívat irácké území, vzdušný prostor ani teritoriální vody. Dojde tedy k vytvoření politického předpokladu pro útok na základny USA v Iráku. V nebezpečí přímé konfrontace se tak mohou ocitnout i čeští vojáci na základně NATO. Česká republika tak může být vtažena do konfliktu v rozporu se svými zájmy.

Generál Sulejmání byl voják, který tvrdě bojoval za zájmy Íránu. Je odpovědný za věci, které jsou odsouzeníhodné, ale má také výrazný pozitivní podíl na porážce Islámského státu v Iráku a Sýrii. Žádný anděl, ale rozhodně ne teroristický fanatik, nýbrž voják. Představa že jeho likvidace pomůže míru, je hloupost hraničící se zločinem. Írán a významná část společnosti i armády Iráku to považuje za vyhlášení války.

Válka přijde a na možném bojišti jsou i naši vojáci. „Doufání“ některých našich politiků, že nedojde k eskalaci, je falešným utěšováním slepých sluhů politiky USA.

2020-01-06T10:02:02+02:00