Radim Fiala: Sedm slovenských vojáků, kteří se účastnili výcviku iráckých bezpečnostních složek, bylo z bezpečnostních důvodů dočasně přemístěno mimo území Iráku, své vojáky stahuje i Německo.

08/1 2020
Česká vláda ale naše vojáky ponechává v Iráku a tím riskuje jejich životy a riskuje i zatažení České republiky do konfliktu mezi USA a Íránem. To je pro hnutí SPD nepřijatelné! Hnutí SPD vyzývá Vládu České republiky k okamžitému ukončení účasti českých vojáků v misi NATO na území Iráku. Existuje vážné nebezpečí jejich ohrožení v souvislosti s konfliktem mezi USA a Íránem. K odchodu cizích vojsk vyzval irácký parlament, a k pokračování naší mise tedy chybí mezinárodně právní důvody. Je v rozporu se zájmem naší země, aby nás USA vtahovaly do válek, které vyvolávají. Politická likvidace íránského generála Sulejmáního vytváří nejen hrozbu otevřené války, ale zvyšuje se i riziko další vlny migrace z islámských zemí do Evropy. USA eskalují konflikt. USA ohrozily geopolitickou stabilitu světa a eskalovaly konflikt s Íránem do otevřené ozbrojené konfrontace. Jde o fatální strategickou politickou chybu a silácká prohlášení prezidenta Trumpa jen zakrývají obavy z důsledků této chyby. Došlo k rozpoutání konfliktu, který se dotkne dříve nebo později i zájmů České republiky. Tento konflikt zvyšuje rizika další vlny migrace z islámských zemí do Evropy a šíření jaderných zbraní v islámském světě. Tato politická likvidace íránského generála Sulejmáního při cestě na jeho jednání s iráckým premiérem je novodobým Sarajevským atentátem s obrovským rizikem rozsáhlé války.