Radim Fiala: Vláda neplní sliby a důchodcům s nejmenšími důchody přidala nejméně!

21/1 2020
Důchodová reforma, zrušení superhrubé mzdy, zálohované výživné – to všechno koaliční ANO a ČSSD s podporou KSČM slíbily v programovém prohlášení vlády - nic z toho ale zatím není v legislativním procesu. Přitom vláda se chlubí, že od nového roku se plošně zvedají důchody průměrně o 900 korun. Někteří si ale měsíčně přilepší jen o 400 korun. Na 900 korun totiž dosáhnou jen ti, kteří pobírají důchod vyšší, než kolik činí průměrná penze, tedy zhruba 14 tisíc korun. Tisíce českých seniorů ale nemají penzi ani ve výši 5 000 korun. Ten, kdo měsíčně pobírá nejnižší důchod, tedy 4 040 korun, si tak přilepší pouze o 400 korun. Hnutí SPD dlouhodobě prosazuje, aby se důchody zvyšovaly všem o stejnou částku, protože elektřina, potraviny a služby se také zvyšují pro všechny stejně. Tak jak to prosazuje vláda, dostanou nejvíce přidáno ti, kteří pobírají nejvyšší důchod, ale ti, kdo mají nejmenší důchody, dostanou přidáno paradoxně nejméně. To je pro SPD nepřijatelné!