Radim Fiala: To jsou zase lži :-) Novinky.cz a Český rozhlas nepravdivě napsali, že poslanci SPD zabránili tomu, aby se na návrh TOP 09 ve Sněmovně jednalo o odvolání poslankyně Heleny Válkové z postu předsedkyně Rady vlády pro lidská práva.

23/1 2020
Dotyční novináři schválně zamlčeli, aby pomluvili SPD, že Sněmovna nemá žádnou pravomoc ani Válkovou odvolat, ani jmenovat, jelikož předsedu rady jmenují sami členové Rady a členy Rady vybírá vláda… Je tedy pouze v kompetenci a odpovědnosti vlády ANO, ČSSD a KSČM řešit vedení a složení vládní Rady pro lidská práva. Sněmovna na to nemá vliv. Takže návrh předsedkyně TOP 09 bylo pouze populistické plácnutí do vody, na kterém se zoufalá TOP 09 chtěla zviditelnit a mlátit ve Sněmovně prázdnou slámu. Navíc při hlasování o zařazení tohoto bodu se poslanci SPD zdrželi a nehlasovali proti. My v hnutí SPD nejsme spokojeni s prací vládní Rady pro lidská práva, která podporuje pozitivní diskriminaci, agendu Istanbulské úmluvy a gender. Být SPD ve vládě, tak je složení Rady i předseda jiný. Zároveň ale nepřistoupíme na prázdná politická gesta Kalouskovy TOP 09 a tzv. Demobloku s cílem dosadit na místo předsedy Rady ještě horlivějšího propagátora této pro nás nepřijatelné sluníčkářské politiky.