Radim Fiala: Velká Británie tento týden odejde z Evropské unie. EU zkrachovala a její konec je nevyhnutelný. Britská královna Alžběta II. minulý týden podepsala tzv. zákon o brexitu.

30/1 2020
Definitivně tímto krokem ukončila diskuse o tom, jestli Velká Británie odejde z EU či nikoliv. Velká Británie tak na základě vůle většiny občanů vyjádřené referendem definitivně tento týden vystoupí z EU a je opět svobodná. Bude si moci sama uzavírat mezinárodní smlouvy, vytvářet svou zahraniční politiku a přijímat své zákony. Nikoliv diktát z Bruselu. Hnutí SPD v této souvislosti zastává názor, že i naši občané by měli mít právo se vyjádřit v referendech o zásadních otázkách směřování země, jako je účast v mezinárodních společenstvích – EU a NATO. Proto jsme do Sněmovny předložili návrh zákona o obecném referendu, které by bylo závazné a obsahuje možnost hlasovat i o členství ČR v EU a v NATO. Ostatní parlamentní strany ale referendu brání. EU zkrachovala a její konec je nevyhnutelný. Hnutí SPD jako jediná politická síla nikdy nepochybovala o realizaci brexitu a nepochybovala, že vůle Britů po svobodě zvítězí.