Radim Fiala: Navrhujeme, aby 15. březen 1939 byl v kalendáři označen jako významný den – jako Den památky obětí okupace českých zemí nacistickým Německem.

30/1 2020
Hnutí SPD považuje 15. březen 1939, tedy okupaci naší vlasti Německem, za jeden z nejtragičtějších dnů naší historie. Proto poslanci za SPD navrhli ve Sněmovně rozšíření významných dnů v českém kalendáři o 15. březen, a to jako Den památky obětí okupace českých zemí nacistickým Německem. 15. březen 1939 byl počátkem nejtragičtější etapy našich novodobých dějin, kdy země přišla o zbytky suverenity. Mnichovskou zradou západních mocností byla rozbita Masarykova První republika a nastala postupná likvidace našeho státu. V průběhu nacistického běsnění v letech 1939 až 1945 bylo zabito minimálně 320 tisíc našich lidí, další statisíce byly totálně nasazeny pro práci v Říši, začala likvidace národního hospodářství a devastace domácího průmyslu. Jsme přesvědčeni, že 15. březen měl být mezi významnými dny již dávno. Kromě toho SPD navrhlo změnit označení dalšího z významných dnů, a to 18. červen, ze Dne hrdinů druhého odboje na Den hrdinů odboje proti okupaci českých zemí nacistickým Německem. Považujeme totiž dosavadní pojem druhý odboj za neurčitý, neadresný a málo známý zejména u mladší generace.