Radim Fiala: To je skandální. Podle ministra obrany Metnara za ANO je předražená zakázka na radary Věra v pořádku!

30/1 2020
Expert SPD na obranu, místopředseda sněmovního Výboru pro obranu, plk. v.v. Radovan Vích předložil jasné argumenty, že je zakázka výrazně předražená. Žádáme vyvození politické odpovědnosti a prošetření celé záležitosti nezávislými orgány. „Cena 1,5 miliardy je pravděpodobně trojnásobně, ale určitě minimálně dvojnásobně vyšší, než by měla být cena obvyklá. Protože ale o systému něco vím, dovolím si tvrdit, že po předražených amerických vrtulnících je to podle mého názoru další tunel tentokrát nikoliv řádech miliard ale ´pouze´ ve stovkách miliónů korun,“ uvedl Vích. V obhajobě ceny ministerstvo obrany používá naprosto nedůvěryhodné argumenty. Třeba o odlišném anebo bojovém systému. Tvrzení, že NATO koupilo za 438 miliónů pouze přehledové radary, je zcela nepravdivé. Oba systémy používají stejný HW elektronického vybavení, a nejenom to. Oba systémy, jak pro NATO tak pro AČR, musí splňovat naprosto stejné hlavní funkce pasivního systému, tedy zjišťování nespolupracujícího cíle, tedy vzdušného cíle, který nemá zapnuta elektronická zařízení, a jeho identifikaci, tedy určení o jaký typ letounu se jedná. Shodují se i některé vedlejší funkce. Rozdíl mezi systémem pro NATO a pro AČR je pouze v tom, jak jsou zjištěné informace využívány, tedy v SW. Ale i SW má stejný základ. Také systém pro NATO (mobilní prostředek) počítá s nasazením do misí v krizových oblastech. Dokonce může být nasazen i nezávisle na jakýchkoli dalších systémech (samostatný). V tomto případě nemá naprosto žádné schopnosti (ani podpůrné) připomínající přehledový radiolokátor. A takto by se dalo pokračovat. „Může zde být třeba rozdíl v počtech antén, nebo balistické ochraně. V tom případě se dá pochopit nárůst ceny třeba v řádech milionů, možná desítek miliónů korun. Dvojnásobek, nebo dokonce trojnásobek ceny je však ze strany ministerstva obrany neobhajitelný,“ vysvětlil Radovan Vích. Je tedy naprosto skandální, že ministr Metnar obhajuje takto předraženou zakázku. Není to jediná předražená zakázka Babišovy vlády. Připomeňme zakázku na IT systém u ministerstva práce nebo systém na dálniční známky, který má ke všemu špiclovat řidiče!