Radim Fiala: To je nepochopitelné. Česká stomatologická komora (ČSK) zvedla zubařům důchodcům členské roční poplatky, které se pohybovaly okolo 500 korun, na 6 900 korun!

10/2 2020
Už nyní je tragický nedostatek zubařů a tato péče je velmi drahá. ČSK chce snad dostupnost této péče ještě snížit a ceny pro pacienty ještě navýšit? Velkou pozornost nedávno vzbudila na na sociálních sítích fotografie fronty lidí, kteří čekají, jestli je zubař v Jihlavě přijme mezi své pacienty. I následná diskuse místních ukazuje, že se potýkají s ukázkovým problémem českého zdravotnictví – nejsou zubaři. Chybí hlavně v regionech. V mnoha menších městech nebo odlehlejších místech země je problém sehnat zubaře, a to dokonce třeba i v Praze. Stačí, aby ten váš skončil nebo abyste se přestěhovali a obvykle vás čeká martyrium se sháněním nového stomatologa. Nijak výjimečně bývají na sociálních sítích k vidění prosby přátel i cizích lidí, kteří pátrají po „volném“ zubaři, co přijímá pacienty: „Přestěhovala jsem se a už rok sháním zubaře. Nebere pacienty ten váš? Nemáte nějaký tip?“ Až tak daleko jsme to dopracovali, že se lidé pomalu musí doprošovat, aby je někdo k sobě přijal. Navíc v České republice když se podíváte a hovoříte s lidmi, tak spoustu z nich nemá ani na to, aby měli všechny zuby… Co si myslíte o problému Vy? Funguje naše zdravotnictví a stomatologická péče dobře?