Radim Fiala: Německá průmyslová produkce klesá. Prosazujeme snížení ekonomické závislosti na Německu.

16/2 2020
Německá průmyslová produkce v prosinci poklesla meziměsíčně o 3,5 % a meziročně dokonce o 6,8 %. Jedná se o největší pokles od roku 2009, kdy se Německo vyrovnávalo s dopady světové finanční krize. Bankovní rada České národní banky na to reagovala minulý týden zvýšením základní sazby o 0,25 procentního bodu na 2,25 procenta. Lze tak mimo jiné očekávat zdražení úvěrů a hypoték. Je to neklamným znakem postupného ochlazování ekonomiky. Logicky hrozí nebezpečí ekonomického poklesu i pro českou ekonomiku. Dochází na varování hnutí SPD, že je třeba zlepšit hospodaření země a především snížit výdaje státu na byrokracii. Vláda netvoří žádné rezervy a v případě potvrzení vývoje německé ekonomiky nás čeká obtížná situace. Jsme plně vázáni na německé firmy a naše ekonomika je založena na výrobě dílů pro Německo. Hnutí SPD je jediná politická síla, která má odvahu to změnit. Prosazujeme diverzifikaci našeho exportu a snížení ekonomické závislosti na Německu.