Radim Fiala: Odsuzujeme vměšování Turecka a USA do vnitřních záležitostí suverénního syrského státu a odsuzujeme tureckou invazi na syrské území.

28/2 2020
Situace v Sýrii se kvůli agresi Turecka a jeho spojenců z řady povstaleckých islamistických džihádistů eskaluje. Nejméně 33 tureckých vojáků zahynulo a další tři desítky byly zraněny během náletu syrských vládních sil v Idlibu na severozápadě Sýrie, napsal turecký list Hürriet. Rusko tvrdí, že turečtí vojáci zabití v Sýrii byli mezi útočícími povstalci. K Sýrii míří dvě ruské fregaty se střelami s plochou dráhou letu. Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že je situací v Idlibu velmi znepokojující a že stojí při Turecku, které je spojencem v rámci Severoatlantické aliance. Washington zároveň vyzval Sýrii a její ruské a íránské spojence, aby ofenzivu v Idlibu okamžitě ukončili. Odsuzujeme vměšování Turecka do vnitřních záležitostí suverénního syrského státu a odsuzujeme tureckou invazi na syrské území. Je skandální, že člen NATO – Turecko – podporuje islamisty. Je skandální, že Spojené státy podporují postup Turecka. Syrská armáda má právo obsadit území své vlastní země a zabezpečit ji proti cizím invazním armádám a proti islamistům. Turecko žádá podle článku 4 svolání jednání NATO a žádá podporu NATO v konfliktu v Sýrii. Turecká vojska se v Sýrii dostala do vážného konfliktu se syrskou armádou podporovanou Ruskými jednotkami. Turecko hrozí vysláním další migrační vlny do Evropy pokud nedostane v tomto konfliktu, který hrozí válkou z Ruskem, podporu NATO. Akce Turecka jsou v rozporu z mezinárodním právem a turecká armáda nemá na území Sýrie co dělat. Jedná zde proti vůli syrské vlády, podporuje skupiny islamistů a útočí na syrské Kurdy. Hnutí SPD odmítá podporovat Turecko v jeho agresivních akcích a žádá jeho vyloučení z NATO. Pokud by se NATO rozhodlo podpořit Turecko ve válce s Ruskem, jde o konflikt v naprostém rozporu s existenčními zájmy České republiky a v rozporu se zněním smlouvy NATO. Česká republika se to takového konfliktu nesmí zapojit. Hranice evropských zemí je nutné zajistit a střežit proti další vlně migrace. Na Tureckem vyvolávanou vlnu migrace musíme odpovědět stejně rozhodně jako Maďarsko.