Radim Fiala: Státní rozpočet skončil za leden a únor ve schodku 27,4 miliardy korun.

02/3 2020
Jde o nejhorší únorový výsledek od roku 1993, tedy v moderní historii ČR! Vláda utápí desítky miliard na neadresné sociální dávky nepřizpůsobivým, financování politických neziskovek, nesmyslné dotace, nesmyslnou inkluzi ve školství, prodražené zakázky v obraně či IT a zahraniční expedice naší armády. „Hůře státní kasa během prvních dvou měsíců roku nikdy v novodobé historii ČR nehospodařila. Dokonce i během let, kdy česká ekonomika pociťovala neblahý efekt světové finanční krize, dopadalo únorové plnění hospodaření státní kasy lépe než to letošní,“ upozornil ekonom Lukáš Kovanda. Loni vláda ke konci února vykázala schodek citelně nižší než letos, 19,9 miliardy korun. O rok dříve končila za únor v plusu, a sice dokonce 25,8 miliardy korun. Za nynější stav nese plnou odpovědnost současná vláda ČR a zejména její ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Vláda utápí desítky miliard na neadresné sociální dávky nepřizpůsobivým, financování politických neziskovek, nesmyslné dotace, nesmyslnou inkluzi ve školství, či zahraniční expedice naší armády. Přitom peníze ve státním rozpočtu lze nalézt. Hnutí SPD navrhuje ukončit financování politických „neziskovek“, ukončit vyplácení neadresných sociálních dávek nepřizpůsobivým (a podmínit vyplácení pracovní minulostí a čistým trestním rejstříkem) a stažení české armády z Afghánistánu. Rovněž chceme zdanit nadnárodní korporace, které z naší země ročně vyvádí do zahraničí stamiliardy korun. A nechápu, proč Babišova vláda stále odmítá vymáhat reparace, které by nám mělo zaplatit Německo. Německo doposud nezaplatilo reparace za škody, které způsobilo Československu ve druhé světové válce. České ministerstvo zahraničí uvádí, že nároky na reparace existují ve výši 306 mld. Kčs, vyjádřeno v dobové měně, přičemž Československu bylo ze strany Německa vyplaceno pouhých 230,1 mil. Kčs. Otázku reparací zvednulo naše hnutí SPD, které požaduje, aby je vláda požadovala po Německu. Babišova vláda to ale ústy Babiše odmítla. Podle odhadů hnutí SPD (na základě porovnání průměrných mezd tehdy a dnes) nám k dnešku Německo dluží 10 až 15 bilionů korun. Takže peníze by byly, kdyby jen vláda chtěla... Co myslíte Vy?