Radim Fiala: Skandál z Bruselu. A česká média mlčí. Evropská komise chce nově dovážet toxické osivo z Ukrajiny a zneužívá COVID-krize, aby povolení prošlo bez rozpravy v Evropském parlamentu.

07/5 2020
Komise předložila k projednání v nouzovém režimu návrh nařízení, podle něhož by byla uznána za rovnocenné s osivem ze zemí EU osivo dovážené z Ukrajiny. Schválení tohoto návrhu bude znamenat, že při dovozu ukrajinského osiva by již na hranicích EU neprobíhala jeho kontrola, zda splňuje zdravotní požadavky zakotvené v právu EU. Upozornil na to náš europoslanec Ivan David. Přitom z informací, které Ivan David získal od expertů z Agrární komory, vyplývá, že právní požadavky na rostliny pěstované na semeno nejsou na Ukrajině ani zdaleka srovnatelné s právem EU. Ukrajina nemá vůbec stanovené limity na maximální dávky herbicidů a pesticidů, kterými lze rostliny ošetřovat. V praxi jsou na Ukrajině rostliny postřikovány chemikáliemi v takovém rozsahu, který je v EU považován za nadlimitní, tedy toxický. Co na závěr říct! Požadujeme referendum o vystoupení z EU a CZEXIT! Poslední platí účet a byl bych velmi nerad, abychom to byli my.