Radim Fiala: Hnutí SPD má pochybnosti o miliardových nákupech zdravotnického materiálu a ochranných pomůcek v nouzovém stavu, na které jsme upozorňovali opakovaně při jednáních sněmovny ve stavu legislativní nouze.

22/5 2020
Zároveň jsme navrhovali nechat tyto nákupy prověřit Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ). V této souvislosti vítáme oznámení prezidenta NKÚ Miloslava Kaly, který předložil 18. května širšímu kolegiu NKÚ návrh na zařazení nové kontrolní akce týkající se nákupů zdravotnických pomůcek. Jedná se o velký objem peněz a výrazné rozdíly v cenách, certifikaci a dalších potřebných dokladech. Zásadní pochybnosti máme například, když respirátor typu FFP2 nakoupí jedno ministerstvo za 34 korun a jiné za 636 korun. Díky nouzovému stavu mohlo ministerstvo vnitra centrálně nakupovat ochranné pomůcky, jako jsou roušky nebo respirátory, bez výběrových řízení. Ochranné prostředky pro fakultní nemocnice a další státní zařízení dodávalo ministerstvo zdravotnictví. V případě zásadních kontrolních zjištění ze strany NKÚ bude hnutí SPD požadovat vyvození jasné hmotné a trestní odpovědnosti.