Radek Rozvoral: Dostal jsem anketní otázku.

08/2 2018

Dostal jsem anketní otázku pro ParlamentníListy.cz co říkám na vyjádření šéfredaktora slovenského týdeníku Týždeň Štefana Hríba, který v komentáři na Echo24.cz napsal, že svobodné volby rozhodly, Babiš a Zeman „budou kazit nejen Česko, ale i střední Evropu“. O vítězství Zemana mimo jiné rozhodla „plebejskost mimopražského Česka“. Mýtus o prozápadním a reformním Česku je podle něj v troskách. „Česko je – a to dlouhodobě – spíš ustrašené, sobecké a uzavřené do sebe. A je i překvapivě primitivní,“ napsal. Trojice Zeman, Babiš, Okamura je podle něj pro ČR stejnou pohromou, jakou pro SR byli Mečiar, Slota a Fico. Zemanovo vítězství se podle něj zrodilo na šíření lží a strachu.
Hríb ve svém textu mimo jiné píše, že Česko má moc rád, a i proto mu nepřál duo Babiš – Zeman. „Dvoje svobodné volby však rozhodly, že právě tito dva budou kazit nejen Česko, ale i střední Evropu,“ podotkl Hríb a zanalyzoval, co podle něj o Zemanově vítězství rozhodlo. „Rozhodla též plebejskost mimopražského Česka. Mýtus o prozápadním a reformním Česku, který v prospěch rozdělení Československa živil Václav Klaus, je v troskách. Česko je – a to dlouhodobě – spíš ustrašené, sobecké a uzavřené do sebe. A je i překvapivě primitivní,“ píše Hríb. Pro Česko považuje za katastrofu trojici Zeman, Babiš a lídr SPD Tomio Okamura. Podle něj je to srovnatelná katastrofa pro Česko, jakými byly vlády Mečiara, Sloty a Ľuptáka či tria Fico, Mečiar, Slota.

Má odpověď:

„Vyjádření pana Hríba je ukázkou podlézání a hrbení se před bruselskou totalitou. Není sám, kdo označuje české občany za primitivy, což je ubohé, hanebné a nedůstojné! Jsem rád, že většina občanů České republiky takto nepřemýšlí, což dali najevo zvolením Miloše Zemana prezidentem republiky. To, co pan Hríb napsal, je také ukázka toho, že se někteří novináři hlavního proudu pasují do role politiků a snaží se politiku vytvářet místo toho, aby jen vyváženě informovali.“