Úvodní stránkaNovinkyRadek Rozvoral: Miloš Forman – režisér, který proslavil Českou republiku!

Radek Rozvoral: Miloš Forman – režisér, který proslavil Českou republiku!

Svět opustil génius kinematografie, který točil filmy hlavně o důstojnosti a svobodě jedince proti systému. Svoboda jedince byla pro pana Formana nedotknutelná.

Zpráva o smrti oscarového režiséra Miloše Formana, který náhle zemřel v pátek 13. dubna po krátké nemoci ve věku 86 let, zasáhla nejen Česko a Spojené státy, ale celý filmový svět. Na internetu na legendárního režiséra vzpomínají nejen jeho kolegové z branže, ale i politici.

Rodák z Čáslavi pocházel z protestantské rodiny Anny Formanové (rozené Švábové), která vlastnila a provozovala hotel u Máchova jezera. Jeho otec Rudolf Forman působil jako středoškolský učitel, jeho pravým otcem však byl známý pražský architekt židovského původu Otto Kohn. Jako velmi mladý osiřel poté, co jeho rodiče byli zatčeni. Chvíli pobýval s matkou ve Starých Splavech, kde navštěvoval zdejší německou školu. Matka zahynula na tyfus v koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau v březnu 1943, otec zemřel tamtéž, v květnu 1943. Miloš Forman poté vyrůstal u příbuzných a v poděbradské internátní škole Středočeská kolej krále Jiřího. Po válce se Miloš Forman společně se svým starším bratrem Pavlem vrátili do rodinného penzionu Rut, o který ale po znárodnění v roce 1948 přišli.

Vystudoval scenáristiku na pražské Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění (FAMU), během studií působil jako pomocný režisér a asistent Alfréda Radoka.

Jeho první manželkou (v letech 1958–1962) byla Jana Brejchová, druhou manželkou byla Věra Křesadlová, se kterou měl dva syny – dvojčata, divadelníky Petra a Matěje. Třetí manželkou byla Martina Zbořilová, se kterou žil ve městě Warren ve státě Connecticut a vychovávali své další syny, dvojčata Andyho a Jima.

Do povědomí divákô se dostal svým černým humorem a svérázným pohledem na společnost, což se odrazilo ve filmech Černý Petr, Lásky jedné plavovlásky, Hoří, má panenko (který byl nominován na Oscara).

Po odjezdu do USA pokračoval ve své filmové tvorbě – Přelet nad kukaččím hnízdem, Amadeus, Lid versus Larry Flynt, Goyovy přízraky, které se řadí k vrcholným dílům současné kinematografie. Angažoval se také v oblasti muzikálů (Vlasy).

Svým dílem potvrdil, že je právem zařazován za jednoho z nejvýznamnějších světových filmových režisérů.

K jeho smrti se vyjádřilo několik politiků i známých herců. Prezident Miloš Zeman ocenil hloubku témat jeho filmů, zejména téma závisti. Současný český premiér Andrej Babiš zdůraznil, že odešla jedna z nejvýznamnějších a nejúspěšnějších postav českého filmu. Antonio Banderas se o něm vyjádřil jako o Géniovi kinematografie, který byl mistrem ve ztvárnění lidského stavu.

Odešel člověk, ale jeho poselství – touha vyhrávat a vyhrát – zůstává. Motto uveřejněné na jeho profilové webové stránce vystihuje lidskou touhu po vítězství:  „V životě jsem vždycky dělal všechno pro to, abych vyhrál. Vůle k vítězství patří k mým základním hnacím silám. A protože se na vítězství vždycky dost namakám, hned druhá věc, která mi prolítne hlavou, je tato: Tak jsem vyhrál, fajn, ale tím celá sláva skončila. A příště to bude ještě těžší.“

Jeho výrok neuvádí jenom touhu po vítězství, ale naznačuje i cestu, jak vítězství dosáhnout. Není to ale cesta jednoduchá, Forman sám potvrzuje, že k dosažení svých vítězství se dopracoval tvrdou prací. Ale stálo to za to. Jeho filmy získaly 15 různých ocenění. Nejúspěšnější jsou: Taking Off, Přelet nad kukaččím hnízdem, Lid versus Larry Flynt a Muž na Měsíci.

Miloš Forman, naposledy navštívil Českou republiku v roce 2011, ale projevil přání ještě rodné Čechy navštívit.

Závěrem připomeňme jeho známý citát: „Člověk musí vždy snít výš, než na co má.“

2018-04-17T07:42:11+02:00