Úvodní stránkaNovinkyRadek Rozvoral: Zdá se, že je za odstraněním Šlachty opravdu politický zájem, viďte Slávku?

IMG_1142a
Desátého června jsem se zamýšlel v úvaze s názvem: „Že by šlápnul Šlachta Sobotkovi na kuří oko jménem OKD?“, nad spojením Šlachtova odstranění s divokou privatizací společnosti OKD.

Po nějaké době je z indicií vidět, že by to kuří oko jménem OKD nemuselo být samotné a už i někteří politici z řad ČSSD hovoří o tom, že byla policejní reorganizace snahou většího okruhu osob dostat se k informacím z živých spisů. Alespoň to v rozhovoru pro MF DNES tvrdí justiční expertka ČSSD, poslankyně, bývalá státní zástupkyně a bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Tu hlavně zarazilo, jak byla reforma, která fakticky rozbila ÚOOZ překvapivá, rychlá a bez odborné konzultace. Na otázku co se za ní skrývá, paní Benešová mimo jiné odpověděla: „Existují různé dohady, například o plánované domovní prohlídce u Radka Pokorného. Právě tuto verzi tento týden konkrétněji nastínil sám bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek pro Parlamentní listy. Já osobně si myslím, že za reformou byly kauzy, které ÚOOZ vyšetřoval a které měly být zameteny pod koberec.“

Všimli jste si toho jména ohledně plánované domovní prohlídky? Ano vidíte dobře, to je to kuří oko jménem OKD a nejen to. Osobní přítel premiéra Sobotky a jeden z nejvlivnějších advokátů a zákulisí tuzemské politiky Radek Pokorný, který se podílel na kontroverzních příbězích jménem Mostecká uhelná společnost, Škoda Transportation, Sokolovská uhelná, již zmiňovaná OKD, rozhodčí soudy s doložkami, spory kolem dálnice D47, v nichž jeho advokátní kancelář vystupuje proti státu a zastupuje společnost Eurovia. Vše podrobně zde.

To je stručný výčet příběhů dua Sobotka – Pokorný, u kterých se již delší dobu spekuluje o něčem shnilém a je jasné, že by domovní prohlídka u tohoto pána, pokud k ní mělo opravdu dojít, mohla těch kuřích ok Slávka Sobotky odkrýt daleko více než jen OKD. Tak se muselo něco narychlo vymyslet, což byla reorganizace policie, kterou podle paní Benešové nikdo nikdy fyzicky na papíře neviděl, stejně jako paní Columbovou a tak vůbec není jasné, co vlastně ministr vnitra Chovanec podepsal.

Je ale zvláštní, že fyzicky podle paní Benešové existovala koncepce rozvoje policie do roku 2020. Ta byla vypracována v květnu 2016 a byla projednána na Bezpečnostní radě státu. V této koncepci není napsáno, že by měl být ÚOOZ zrušen a naopak je zde uvedeno, že útvar pana Šlachty je potřeba ještě personálně a finančně podpořit.

Je tedy možné Slávku, aby se za několik málo dní od této koncepce vypracované do roku 2020 upustilo jen proto, že to policejního prezidenta jen tak nekoncepčně napadlo? Já Vám to řeknu, není a to šlápnutí zatím jen neskutečně zabolelo, ale přijde čas, kdy se ta kuří oka pořádně zanítí, a bude potřeba operačního zásahu, který už se neobejde bez Vaší osobní zodpovědnosti.

2016-07-18T10:24:58+02:00