Úvodní stránkaNovinkyTomio Okamura: Odvolatelnost politiků

Tomio Okamura: Odvolatelnost politiků

Odvolatelnost politiků byl základ revolučního programu v době Sametové revoluce roku 1989, kterému se dodnes politici úspěšně brání. Vítám Vás u posledního osmnáctého dílu seriálu s názvem “Ukradená revoluce” na základě putovní výstavy hnutí SPD, kde na velkoplošných panelech po celý letošní rok postupně na náměstích celé ČR připomeneme mnoho nejznámějších, avšak dnes již polozapomenutých příběhů po Sametové revoluci.
Možnost odvolat politika není nic nového a v podstatě zřejmě neexistuje demokratická země, kde by nějakým způsobem odvolávání volených zastupitelů buď nefungovalo nebo o něm vážně neuvažovali. V USA jsou dokonce občany odvolatelní někteří úředníci.
Formy odvolání politiků jsou různé a různé mohou být také důvody. Čeští politici se odvolání děsí – a straší zneužíváním tohoto nástroje svými politickými nepřáteli nebo populisty.
Jestliže politiky straší populisté, pak občany by měl strašit naprosto neodpovědný, nekontrolovatelný a neodvolatelný politik. V čase, kdy míváme poslance ve vězení, si asi umíme představit politika, který se zaplete do zločinu, politika, který se zblázní, politika, který bude závislý na drogách či alkoholu nebo prostě upadne do kómatu.
Je normální, aby takový člověk dál vykonával svůj mandát? Není. Ani největší idiot, a dost možná ani poslanec či senátor tohle tvrdit nemůže. Pokud se politici obávají justičních zločinů, inscenovaných procesů, pak se bojí právem. Ano, v ČR není justiční zločin nic vzácného.
Ale sakra, neumíme si představit lepší motivaci pro politiky, aby s justicí něco udělali, než hrozba, že její nevinnou obětí se stanou jednou oni sami? Místo obyčejných občanů, kteří se nemají každodenním nespravedlnostem jak účinně bránit.
Aby politici mohli plnohodnotně občany zastupovat, musí přece žít stejný život a čelit stejným hrozbám už jen proto, aby měli větší motivaci je řešit. Proto my v našem hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) prosazujeme změny k přímé demokracii – chceme široký zákon o referendu, přímou volbu a odvolatelnost politiků a jejich hmotnou odpovědnost.
Co si o o tom myslíte Vy? A prosím SDÍLEJTE, aby se lidé dozvěděli informace, které již nezaznívají v médiích. Přeji hezký den
Foto: Profimedia.cz

2017-01-30T11:41:20+02:00