Úvodní stránkaNovinkyTomio Okamura: Zastavme volební manipulace

Tomio Okamura: Zastavme volební manipulace

Zastavme volební manipulace! Sobotkova, Babišova a Bělobrádkova vláda odmítá omezit volební manipulace a ZAMÍTLI ve Sněmovně návrh našeho hnutí SPD na změnu volebních zákonů a volebního systému tak, aby byly volby transparentnější a zamezilo se opakujícím se podvodům. Podívejte se na video na zdůvodnění našeho návrhu. Co si o tom myslíte Vy? Napište mi do komentářů. A jestli s námi souhlasíte, prosím sdílejte.

Vážené dámy a pánové, aktuální volby ukázaly znovu mnohé slabiny našeho volebního systému a tyto slabiny jsou velmi silné a zcela zásadně podkopávají důvěru občanů v politiku – přesněji potvrzují fakt, že do skutečné demokracie máme ještě velký kus cesty. V krátkých odstupech nás čekají volby parlamentní, evropské, komunální a volba prezidenta republiky. Proto navrhuji jménem našeho hnutí SPD zařadit na program schůze mimořádný bod s názvem: “Rozprava o změnách volebních zákonů a volebního systému“.

Tohle je téma, které by neměla zpracovávat jen samotná vláda, ale debata by měla jít mezi vládou, parlamentem, legislativci a nejširší veřejností, přičemž navrhované změny by v ideálním případě měli schválit občané v referendu. Náprava volebního systému je po krajských volbách ještě aktuálnější než dříve. Je potřeba udělat změny ve prospěch občanů a demokracie, nikoliv ve prospěch stranických elit a stranických oligarchií.

Po každých volbách se objevují podezření z manipulací s volebními lístky – například v posledních komunálních volbách v obci Tatrovice na Sokolovsku získala 55 % hlasů ODS. 70 % obyvatel ale hned po volbách podepsalo petici, že ODS nevolili. Policie zjistila, že s volebními lístky se skutečně manipulovalo a stal se trestný čin.

Samozřejmě velkým rizikem i výdajem je dvoudenní hlasování, které je i ve světě prakticky unikátní, jelikož jsou volební urny ponechány přes noc bez dozoru ve volebních místnostech. Dvoudenní hlasování u nás bylo zavedeno v roce 1971, když se KSČ bála, že v reakci na normalizaci klesne volební účast. A myslím, že je na čase diskutovat opět zavedení jednodenních voleb, tak jako je tomu v drtivé většině demokratických zemí.

Pochopitelně když si stěžujeme na malou účast u voleb mimo těch do Sněmovny, tak je to také dané tím, že volebních termínů je příliš mnoho a synchronizují se jen senátní volby s krajskými nebo obecními. Vede to k permanentní volební kampani a oslabuje to disciplínu voličů, což má negativní vliv na volební účast.
Přičemž není důvod, proč by se do zastupitelstev krajů a obcí nemohlo volit současně.

Z veřejně dostupných zdrojů vyplývá, že například v roce 2012 se kromě Česka déle než jeden den pořádaly volby v Číně, Egyptě a Papui-Nové Guinei a také referendum v severním Kosovu.

Dále tu máme fenomén neplatného hlasování. Podíl neplatných hlasů může svědčit o mnoha věcech souvisejících s již zmíněnou kvalitou demokracie. Jednak to může být informovanost voličů o způsobu hlasování, ale také nástrojem falšování voleb.

V předchozích volbách do Poslanecké sněmovny tvořily neplatné hlasy pouze 0,7 % všech hlasů (zdroj: ČSÚ) a v případě evropských voleb pouze 0,43 %. V případě krajských voleb bylo najednou neplatných hlasů násobně více.

Proslýchá se, že skutečně dochází k manipulacím s volebními lístky a to i například zneplatňováním hlasů pro nevyvolené strany. Statistika je v tomto opět pregnantní a neúprosná – ve Středočeském kraji jsme měli v průměru o jedno procento vyšší počet hlasů tam, kde jsme měli za hnutí SPD svého zástupce ve volební komisi.

Alarmující procenta neplatně odevzdaných hlasů měly zákonem určené orgány dle platného Zákona prověřit formou přepočítání těchto neplatně odevzdaných hlasů. Nic takového se ale nikde nestalo.

Vážené dámy a vážení pánové, pokud se tady kdokoli z přítomných cítí být demokratem, mělo by mu zatrnout. Falšování voleb je něco, čemu se v současném systému zabránit evidentně nedá – na druhou stranu ale přece musí stát vyvinout maximální snahu, aby podvodům zabránil – a pokud tak zjevně nečiní, pak si přestaňme nalhávat cokoli o nějaké demokracii v naší zemi.

A toto je další velký problém, který léta marně zmiňují ústavní právníci a politologové – tedy, že neexistují nástroje k efektivnímu vynucování pravidel o průběhu voleb. Jedinou možností je zrušení voleb soudem, což je ale nesmírně silný zásah do demokratického procesu, a proto se toho soudy zdráhají – pokud nejde o donebevolající zvěrstva. A když tedy žádná sankce prakticky nehrozí, vyplatí se mnohým porušovat pravidla.

Nedemokratické je také pravidlo uzavíracích klauzulí pro koalice pro volby do Sněmovny, kdy dvě strany v koalici musí překonat desetiprocentní práh, tři 15procentní, čtyři a více 20procentní. Samozřejmě jde o účelovou bariéru nastavenou kdysi v době opoziční smlouvy proti tehdejší Čtyřkoalici. Dnes tahle blokace neumožňuje vytvářet transparentní koalice menších stran.

Samostatným tématem je elektronizace administrativního zázemí voleb – a vize elektronických voleb a samozřejmě změna k přímým volbám s odvolatelností volených zástupců. Právě zavedení prvků přímé demokracie by podle zkušeností z celého světa zvýšilo volební účast občanů a jejich zájem o veřejné dění.

Těch věcí, co je třeba řešit, jsou desítky a je načase, aby Sněmovna odstartovala veřejnou debatu – ostatně kdo jiný.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím tedy o to, abychom jako jeden z bodů programu naší schůze zařadili bod „Rozprava o změnách volebních zákonů a volebního systému.“

Co si o tom myslíte Vy? A jestli se mnou souhlasíte, prosím sdílejte, ať se názory našeho hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) dozví co nejvíce lidí.
Mluvte prosím také s našimi staršími spoluobčany, se seniory, vysvětlujte jim názory našeho hnutí SPD, protože starší lidé často nemají internet, a bohužel tak věří prolhaným a zmanipulovaným médiím.

A jestli byste rádi přiložili přímo alespoň malinko ruku k dílu, staňte se našimi členy, je nás více než 10 tisíc a jsme tak jednou z pěti nejpočetnějších stran či hnutí v ČR, elektronický formulář je na https://spd.cz/?lfshow

Musíme se všichni spojit a netříštit síly a čím více nás bude, tím budeme mít větší sílu prosadit naše myšlenky. Náš cíl je jasný – uspět příští rok ve volbách do Poslanecké sněmovny a společně přímo ovlivnit politiku směrem, kterým si my všichni přejeme. Těším se na spolupráci!

Číslo transparentního účtu SPD: 2900839572/2010, budeme rádi za každý příspěvek na naší činnost (uveďte prosím vždy v souladu se zákonem do poznámky vaši adresu trvalého bydliště a datum narození nebo uveďte tyto Vaše údaje na náš mail dary@spd.cz ). Příjmy i výdaje tohoto účtu může každý kdykoliv sledovat zde https://www.fio.cz/ib2/transparent?a=2900839572

A už máme i aplikaci pro mobilní telefony (pro systém Android) – tak do toho, veškerý obsah SPD nyní můžete mít pohodlně po ruce: https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.spd

Jestli souhlasíte s našimi názory nebo je chce jen sledovat, můžete se zaregistrovat na mém YouTube kanálu, kde si lze kdykoliv snadno přehrát všechny moje projevy v Poslanecké sněmovně a také všechny moje aktuální videoblogy https://www.youtube.com/channel/UCJjGNjN97BAk85Xb_c7shOQ

Sledujte a registrujte se také na mém účtu na Twitteru https://twitter.com/tomio_cz
A samozřejmě se můžete registrovat i na mém blogu a budu rád, když se také podíváte http://okamura.blog.idnes.cz/
Nebo sledujte také moje webové stránky www.tomio.cz

Vytiskněte si také prosím dostatečné množství našich letáků a rozneste je do schránek ve vašem okolí nebo předejte svým známým a vysvětlete jim, že to je hnutí Tomia Okamury, jelikož mnoho občanů naše hnutí ještě nezná, ale moje jméno znají. Leták si jedním kliknutím stáhněte a vytiskněte zde https://spd.cz/wp-content/uploads/2015/06/Let%C3%A1k-SPD-1-ks-na-jednom-A4.pdf

Děkuji a přeji, ať se Vám daří.

2016-10-26T09:58:15+02:00