Úvodní stránkaStanoviskaPolitické usnesení SPD

Ustanovení - 27. 12. 2022

Politické usnesení SPD

Vážení přátelé,

vláda Petra Fialy během svého předsednictví v Radě EU výrazně poškodila zájmy České republiky, její hospodářství a její občany. Prosadila budoucí zákaz výroby a prodeje aut se spalovacími motory, což bude likvidační pro české občany i pro náš průmysl. Vláda zcela selhala i v oblasti energetiky, kdy naši občané i podnikatelé čelí nejvyššímu meziročnímu růstu cen energií v Evropě. Značným rozšířením systému obchodování s emisními povolenkami Fialova vláda do budoucna rovněž výrazně zvýšila českým domácnostem a firmám vytápění a náklady na dopravu. Neúspěšné předsednictví EU stálo české daňové poplatníky 2,2 miliardy korun a vedlo jen k dalšímu zhoršení situace občanů a podniků. Prioritou Fialovy vlády byla a je podpora Ukrajiny ve formě finanční pomoci a dodávek zbraní, s čímž více než polovina našich občanů nesouhlasí. Milion českých občanů žije pod hranicí chudoby. Jejich počet výrazně vzrostl za dobu působení současné vlády. Pokles reálných mezd je v České republice nejvýraznější ze všech členských států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Zvýšení minimální mzdy a základní složky důchodů je pro SPD naprosto nedostatečné. Prezident republiky Miloš Zeman pronesl své poslední vánoční poselství ve funkci prezidenta republiky, ve kterém popsal aktuální problémy společnosti a bilancoval svých 32 let v politickém životě. Přejeme všem spoluobčanům úspěšný rok 2023.

1. Vláda Petra Fialy během svého předsednictví v Radě EU výrazně poškodila zájmy České republiky, její hospodářství a její občany. Prosadila mimo jiné budoucí zákaz výroby a prodeje aut se spalovacími motory, což bude likvidační pro české občany i pro náš průmysl.

Vláda zcela selhala i v oblasti energetiky, kdy naši občané i podnikatelé čelí nejvyššímu meziročnímu růstu cen energií ze všech států v Evropě. Vláda Petra Fialy (ODS) ukončila předsednictví v Radě EU a veřejně se chlubí z jejich pohledu dosaženými výsledky a úspěchy. Premiér Petr Fiala je úspěšný, pokud bylo jeho cílem poškodit Českou republiku, její hospodářství a její občany. Prosadil na úrovni EU zrušení výroby a prodeje aut se spalovacími motory po roce 2035, což je zcela v rozporu se zájmy České republiky. Toto opatření bude likvidační pro české občany, protože koupě a provoz automobilů se stanou obtížně dostupnými, a rovněž tak i pro automobilový průmysl, který je páteří českého hospodářství a exportu a jsou na něj navázány i mnohé další sektory výroby a služeb. Česká vláda v době předsednictví EU zcela selhala i v klíčové oblasti energetiky. Máme nejvyšší ceny energií v celé Evropě (meziročně nárůst +67 procent). Slavit evropskou dohodu o zastropování ceny zemního plynu na 180 euro za megawatthodinu je rovněž zcela absurdní. Tato cena je 12x vyšší než před dvěma roky a o 75 procent vyšší, než je cena na současném denním trhu. Česká vláda také až jako poslední v EU zavedla cenové stropy na energie pro velké firmy – a to ještě na velmi vysoké až likvidační úrovni. Fialova vláda se zároveň ani nepokusila vyvázat domácí cenotvorbu elektřiny ze závislosti na lipské komoditní burze a jednotném energetickém trhu EU, což zcela nesmyslně a zhoubně zvyšuje českým spotřebitelům cenu u nás doma vyrobené levné elektřiny.

2. Značným rozšířením systému obchodování s emisními povolenkami Fialova vláda do budoucna výrazně zvýšila českým domácnostem a firmám vytápění a náklady na dopravu.

Neúspěšné předsednictví EU stálo české daňové poplatníky 2,2 miliardy korun a vedlo jen k dalšímu zhoršení situace občanů a podniků. Prioritou Fialovy vlády byla a je podpora Ukrajiny ve formě finanční pomoci a dodávek zbraní, s čímž více než polovina našich občanů nesouhlasí. Jedním z posledních a velmi škodlivých kroků předsednictví Fialovy vlády v rámci EU bylo zpřísnění systému tzv. emisních povolenek. Pokud jezdíte na benzín nebo naftu, anebo topíte plynem a uhlím, tak si od roku 2027 kvůli rozšíření emisních povolenek na domácnosti zaplatíte výrazně víc a „poděkovat“ za to můžete opět současné Fialově probruselské vládě. Podle hnutí SPD je potřeba od tohoto systému obchodování spojeného se spekulacemi naopak úplně odstoupit, což však není možné při členství v Evropské unii. Nesmíme zapomenout ani na to, že české předsednictví EU stálo naše daňové poplatníky 2,2 miliardy korun, a vedlo jen k dalšímu zhoršení situace občanů a podniků, a to nejen v ČR.

3. Vláda Petra Fialy (ODS) v rámci předsednictví EU také jako jednu ze svých priorit nadále prosazovala a realizuje dodávky zbraní na Ukrajinu a podporuje Ukrajinu také vysokými a zjevně nikdy nesplatitelnými půjčkami, za které budou ručit i naši občané.

Současně Fialova vládní pětikoalice za podpory poslanců hnutí ANO schválila výcvik až 4 tisíc ukrajinských vojáků na našem území. Poslanci SPD hlasovali jako jediní proti. Fialova vláda nikdy neměla a nemá důvěru většiny našich občanů. Podle rozsáhlého výzkumu Eurobarometru (projekt průzkumů veřejného mínění organizovaný Evropskou komisí) více než polovina (52 procent) našich občanů nesouhlasí s dodávkami zbraní Ukrajině a na pouhou polovinu (51 procent) také klesl souhlas s poskytováním finanční pomoci Kyjevu. Takže toto jsou skutečné výsledky předsednictví České republiky v rámci EU. Hnutí SPD i z těchto důvodů prosazuje přijetí obecného zákona o referendu, který by umožnil i uspořádání referenda o vystoupení z EU.

4. Již milion českých občanů žije pod hranicí chudoby. Jejich počet výrazně vzrostl za dobu působení současné vlády. Pokles reálných mezd je v České republice nejvýraznější ze všech členských států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Zvýšení minimální mzdy a základní složky důchodů je pro SPD naprosto nedostatečné.

Dle údajů Pravidelné zprávy Poverty Watch (Evropské sítě proti chudobě) žije již milion českých občanů pod hranicí chudoby, další milion je pak chudobou ohrožen! Čeští občané chudnou ještě rychleji, než je průměr EU. V EU se v posledních letech rychle prohlubují mnohé ukazatele bídy, jako je například bezdomovectví. Počet českých domácností s příjmem pod hranicí chudoby vzrostl z 9 procent v průběhu roku 2021 na současných 17 procent. V exekuci je přibližně 9 procent občanů z celkové populace, v některých chudších regionech jde dokonce až o 16 procent. Zmíněná zpráva dále uvádí, že celých 25 procent českých domácností si nemůže dovolit bez zadlužení náhlý výdaj kolem 10 tisíc korun. Průměrná česká domácnost nyní vydává 48 procent svých příjmů na bydlení a potraviny, u nízkopříjmových domácnosti jde pak až o plných 70 procent jejich příjmů. Odpovědnost za tento stav nese jednoznačně vláda Petra Fialy (ODS), která na jedné straně svou politikou přímo způsobuje zdražování všech základních životních nákladů a potřeb a na straně druhé odmítá jakkoli pomoci občanům se zmírněním jeho dopadů. Důsledkem škodlivé politiky české vlády je i to, že naši pracující občané čelí nejvyššímu meziročnímu poklesu reálných mezd (-8,9 procent) mezi zeměmi sdruženými v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). A za této situace, v době, kdy guvernér České národní banky Michl prognózuje počátkem příštího roku inflaci ve výši 20%, se Fialova vláda rozhodla zvýšit minimální mzdu o pouhých 6,8 procenta a základní složku důchodů jen o 140 korun! Míra asociálnosti a neschopnosti Fialovy vlády nemá v moderních českých dějinách obdoby a hnutí SPD bude nadále z opozice využívat všech politických možností, aby škodlivé působení Fialovy vlády skončilo.

5. Prezident republiky Miloš Zeman pronesl své poslední vánoční poselství ve funkci prezidenta republiky, ve kterém popsal aktuální problémy společnosti a bilancoval svých 32 let v politickém životě. Obavy našich občanů z budoucnosti a zdražování však nerozptýlil.

V pořadí 10. Vánoční poselství prezidenta České republiky Miloše Zemana pronesené 26. prosince bylo jeho posledním vánočním poselstvím ve funkci prezidenta České republiky na závěr jeho druhého funkčního období. Miloš Zeman byl zvolen prezidentem republiky poprvé přímou volbou v roce 2013, kterou aktuálně podporuje 82 procent našich občanů (podle aktuálního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima News). V první části svého poselství popsal problémy končícího roku a ve druhé části shrnul jeho 32 let působení v politickém životě. Prezident v projevu jmenoval problémy, které jsou všeobecně známé a které naše občany trápí, tedy energetickou krizi, Green Deal EU, zdražování a deficity státních rozpočtů. Prezident ale bohužel nezmínil návrhy řešení z jeho pohledu, jako nejvyššího ústavního činitele, nezazněla kritika činnosti současné vlády Petra Fialy (ODS), a nepodařilo se mu tak vyvrátit oprávněné obavy našich občanů ohledně jejich budoucnosti, dalšího zdražování a raketově rostoucím cenám všeho okolo nás. Naši občané mají strach, co bude, a prezident jejich obavy ani náznakem ve svém poselství nerozptýlil. Naopak jeho kritika politiky EU ve smyslu většinového rozhodování, čímž Česká republika ztrácí další část své suverenity, byla zcela oprávněná. Hnutí SPD podporuje přímou volbu prezidenta České republiky a navrhli jsme do funkce prezidenta disidenta, signatáře Charty 77, politického vězně, ministra, velvyslance ČR na Ukrajině a v Ruské federaci, poslance SPD Jaroslava Baštu, který bude v případě jeho zvolení důstojným nástupcem.

6. Přejeme všem spoluobčanům úspěšný rok 2023.

Hnutí SPD přeje všem občanům České republiky úspěšný rok 2023, pevné zdraví, štěstí, sílu a víru v lepší budoucnost.

2022-12-28T13:12:56+02:00