Pravda o klecích

23.6.2021 15:52
Video – MUDr. Ivan David: Pravda o klecích
Dostal jsem minutu na vystoupení k zákazu klecových chovů. „Konec doby klecové“ zní marketingově skvěle, zvláště bez znalostí a přemýšlení. I jiní poslanci varovali před dovozy z mimounijních zemí. Kvůli nim je celá akce podporována pod záminkou ušlechtilých cílů. Také žádají evropské a státní dotace pro dražší provoz. Slepicím to nepomůže, protože se zvýší jejich stres a úhyn ve voliérových chovech v halách. Přesto budou krasoduchové nadšeni. Oni nemyslí, nepotřebují informace. Podnikatelé si nechají zaplatit ztráty, zažádají o dotace a vyšší úhyn „na podestýlce“ než v obohacených klecích jim vadit nebude. Jen řetězce nebudou chtít platit více, ale více prodají, protože vejce z podestýlky se rychleji kazí, neboť déle leží v podestýlce s trusem, mnohem později se sbírají a chladí.
Chov kožešinových zvířat v ČR byl před lety zakázán, zatímco ve zbytku Evropy pokračoval v počtu 20 miliónů jedinců. Chovatelé v ČR vypustili nutrie do přírody. Radiožurnál tento týden varoval posluchače před dramaticky přemnoženými nutriemi, které působí velké škody, a prosil je, aby je alespoň nekrmili.
Vážená paní předsedající,
bohužel dávno skončila doba racionální a začala doba ideologická, kdy se pravidla určují přes zmanipulované menšiny.
Zůstanu u kura domácího. Slepice přirozeně žije v malých hejnech. Jedna slepice je schopna rozpoznat 12- 18 jiných jedinců. Slepice soutěží o klovací pořadí. Slabší se ve velkém hejnu v hale nedostanou k potravě a zesláblé jsou uklovány.
V halových voliérových chovech jsou slepice mnohem více stresovány než v malých skupinách v obohacených klecích o ploše kolem 1m2. Na podestýlce se mnohem více množí viry, bakterie a paraziti. Úhyn slepic na podestýlce v hale je 3-4x vyšší než v klecích.
Vejce na podestýlce leží déle a v trusu, proto se rychleji kazí, část jich poškodí slepice. Vejce z podestýlky v halách mají vyšší výrobní náklady.
Že slepice jsou zavřeny v klecích o půdorysu papíru A4 je čirá lež. Takové klece byly zakázány už před devíti lety.
Zákaz klecí slepicím vůbec nepomůže. Spotřebitelům nikdo neřekl, že se jim prodraží. Je výhodný pro mimounijní dovozce.
Video k přehrání zde: https://bit.ly/3zSeoQT
2021-06-23T15:50:40+02:00

Romští předáci z Libereckého kraje ve videu vyzývají všechny Romy k tomu, aby vzali nože a pobodali Okamuru a k odstranění mojí osoby

Pátek 17.09.2021|