Úvodní stránkaNovinky z EUŘecko se svých ostrovů nevzdá, urychleně nakupuje bojová letadla, turecké stíhačky útočí na autonomní Kurdistán, válka s Turkem bude

19.11.2020 8:44
Mudr. Ivan David: Řecko se svých ostrovů nevzdá, urychleně nakupuje bojová letadla, turecké stíhačky útočí na autonomní Kurdistán, válka s Turkem bude.
Dnes byl zveřejněn text oficiální žádosti Řecka směrem k USA zaslaný ministerstvem zahraničních věcí 6. listopadu. Řecko chce velmi urychleně nakoupit stíhačky 5. generace F-35. Součástí ujednání má být plán dodávek stíhaček, plán splácení, konfigurace letadel, atd. „Vaše okamžitá reakce bude oceněna,“ uvádí se v dopise ministerstva národní obrany podepsaném generálním ředitelem pro vyzbrojování a investice Theodorosem Lagiosem. „V rámci rozpočtu EU a schodku je zásadní, aby byly první F-35 dodány v roce 2021. Z naší strany uděláme vše pro to, abychom to mohli provést ambiciózní program “. „Byli bychom rádi, kdybyste tuto žádost řešili s nejvyšší možnou naléhavostí, protože potřebujeme dodávku F-35 ve velmi blízké budoucnosti,“ zdůraznilo také řecké ministerstvo národní obrany.
Jak již bylo dříve v řeckém tisku uvedeno, má jít o nákup 18-24 amerických stíhaček F-35, řecká vláda obdržela údaje o dostupnosti a cenách stíhaček dostupných ve Spojených státech k prodeji v Řecku.
Řecká vláda projevila naléhavý zájem rovněž o 18 francouzských stíhaček Rafale 4,5 generace. Tím se snaží vyrovnat rovnováhu sil s Tureckem.
Očekává se, že francouzské stíhačky Rafale budou dodávány letectvu od začátku roku 2021 rychlostí jeden každý měsíc, takže do konce první poloviny příštího roku by se do arzenálu letectva přidalo prvních šest „mírně používaných“ Rafale. S těmito stroji se očekává proniknutí hluboko na území nepřítele. Jedná se o technologický skok od F-16 a Mirage 2000. Turecko je vybaveno stíhačkami F-16.
Podle řeckých médií se spoléhá i na to, že Erdogan se dostal do konfliktu se Saudskou Arábií, která vyhlásil embargo na turecké výrobky, a s Francií a USA, zejména kvůli nákupu ruských raket S-400.
Turecké stíhačky bombardují severní Irák, tedy autonomní Kurdistán.
Stíhačky bombardovaly poté, co členové kurdské Strany pracujících byli spatřeni leteckými sledovacími prostředky v oblastech Avashin a Zap, uvedla turecká média. (Na území Iráku!) „Neutralizováno bylo pět členů PKK. Operace budou pokračovat, dokud nebude eliminován poslední terorista,“ uvedlo turecké ministerstvo obrany.
2020-11-19T08:43:57+02:00