Úvodní stránkaNovinky hlavní stranaÚčty za plyn mohou přesáhnout i sto tisíc korun

Účty za plyn mohou přesáhnout i sto tisíc korun

5.8.2022 10:06
Tomio Okamura: Účty za plyn mohou přesáhnout i sto tisíc korun.
‼ Ekonomové oslovení CNN Prima News varují, že ceny porostou i dál. Dodavatelé energií v Česku letos už poněkolikáté zvyšují ceny. Vůbec nejvíc to pocítí rodiny žijící v domě, které plynem ohřívají vodu, topí i na něm vaří. Obdobná modelová domácnost čítající čtyři osoby si dle expertů bude muset jen na složenky za plyn připravit o zhruba 56 tisíc korun více, než na kolik byla dosud zvyklá. Přitom zvyšování cen energií je umělé a vláda Petra Fialy by mu mohla zabránit. Na občany však kašle! 👎
Podle odborníků navíc ceny energií svého stropu stále nedosáhly. Například pokud čtyřčlenná rodina využívá ve svém domě plyn na topení a ohřev vody a loni zaplatila za plyn 25 tisíc, letos se může připravit na účet přesahující 81 tisíc a v roce příštím na složenky za 106 tisíc korun.
Nejhůř jsou na tom rodiny s dětmi, které žijí v domě a topí plynem. V panelákovém bytě bez plynu si čtyřčlenná rodina letos za elektřinu připlatí o 11 tisíc korun navíc. Pokud ale žije v domě a topí plynem, u elektřiny se jí letos zvedne útrata o 22 tisíc korun a u plynu dokonce o 28 tisíc.
Hnutí SPD dlouhodobě vyzývá Fialovu vládu, která řídí ČEZ, aby zastropovala ceny u nás vyráběné levné elektřiny pro naše spotřebitele a k tomu, aby na unijní lipské burze prodávala pouze případné přebytky naší produkce. Nejenom odborníci na energetiku jako Ivan Noveský, Vladimír Štěpán či Pavel Janeček, ale i nyní i bývalý šéf státem kontrolovaného ČEZu a ještě do loňska vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl říká, že by vláda mohla zajistit levnou elektřinu, ale podléhá lobbistickým tlakům a levnou elektřinu nezajistí. Přitom vláda se mohla domluvit na nižších cenách energie s ČEZem pro české podniky a občany podobně, jako se na tom dohodla slovenská vláda se slovenskými elektrárnami!
Odborník na energetiku Vladimír Štěpán, který obchodoval s plynem desítky let a uzavíral kontrakty pro Českou republiku, Slovensko, Bulharsko nebo Izrael, uvedl, že čeští občané a české firmy platí nejdražší elektřinu a zemní plyn v celé Evropské unii a vláda Petra Fialy (ODS) podle něho proti tomu nic nedělá. Přitom by mohla dojednat minimálně třikrát levnější plyn. Neschopná Fialova vláda by měla podat demisi a přestat ničit životy našich občanů.
2022-08-05T09:56:11+02:00