Úvodní stránkaNovinky z EUV Rakousku dostanou islamisté náramky sledující jejich pohyb

V Rakousku dostanou islamisté náramky sledující jejich pohyb

16.11.2020 19:13
Mudr. Ivan David: V Rakousku dostanou islamisté náramky sledující jejich pohyb.
Rakousko zavede nepřetržité sledování islamistů pomocí elektronického náramku. Jeho nasazení může nařídit soud. Náramek neustále předává monitorovací službě údaje o pohybu jeho nositele. V případě násilného zásahu – například při přestřižení vyšle nouzový signál, který přivolá zásahovou jednotku policie. Náramky mají být nasazeny všem, kteří se zapojili do teroristických aktivit Islámského státu (ISIL) a po jeho porážce se vrátili do Rakouska.
„Na základě našeho zákonodárství, a sice že příslušnost k teroristické skupině je trestný čin, je možné tyto lidi potrestat již za úmysl připojit se k IS. A je to tak dobře. Když se podíváme na čísla, vidíme, že z více než 300, kteří se pokusili vydat se na cestu nebo se na cestu vydali, asi polovina zemřela v boji a druhá polovina se vrátila do Rakouska. Část je za mřížemi, tedy tam, kam patří, ti ostatní si ale svůj trest již odpykali a jsou tedy na svobodě.“, řekl na tiskové konferenci rakouský kancléř Sebastian Kurz.
Ti, kteří si trest odpykali mohou podle něj nadále představovat masivní hrozbu pro bezpečnost, což dokázal dramatickým způsobem atentát z minulého týdne. „Proto jsem rád, že jsme se dohodli na tom, že proti těm, kdo nás ohrožují, budeme rozhodně postupovat, pokud se zdržují na území Rakouska. To znamená v budoucnosti podrobení těchto pachatelů určitým opatřením, i když si svůj trest již odpykali, dokud nebudou uznáni za „deradikalizované“. To znamená, řečeno jednoduše, že stejně jako u pachatelů s duševní poruchou budeme tyto lidi držet zavřené, abychom před nimi chránili obyvatelstvo.“, řekl Kurz.
Ti, kteří byli propuštěni z vězení přednedávnem a jsou na svobodě, budou podle kancléře podrobeni elektronickému dohledu, a budou nosit elektronický náramek na ruce nebo na noze.
„To je velký zásah, ale z mého úhlu pohledu je to nezbytný krok, abychom minimalizovali riziko ohrožení našich občanů. Znamená to tedy, že v budoucnosti nepůjde jen o to, aby si tito lidé odpykali trest za svůj čin, ale aby byli pod dohledem i poté. Musíme použít všechny prostředky, abychom chránili naše obyvatelstvo, protože mnozí tito lidé jsou prostě časované bomby.“, řekl rakouský kancléř.
2020-11-16T19:14:27+02:00