Úvodní stránkaNovinky hlavní stranaPřejeme všem občanům příjemně strávené Velikonoce v kruhu svých blízkých

Aktualita

Přejeme všem občanům příjemně strávené Velikonoce v kruhu svých blízkých

6.4.2023 9:40

Radek Rozvoral: Přejeme všem občanům příjemně strávené Velikonoce v kruhu svých blízkých!

Konečně jsme se dočkali a po zimě zde máme čas velikonočních svátků. Jsou to svátky jara, které oslavují probouzení přírody, její plodnost, naději a lásku. Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa.

Květnou nedělí začíná takzvaný Svatý, neboli Pašijový týden. Je poslední nedělí v rámci čtyřicetidenního půstu, který začal Popeleční středou. Velikonoce jsou pohyblivým svátkem, jejich datum je tedy každý rok trochu jiné. Letos Květná neděle připadla na 2. dubna.

Velikonoční tradice, které povětšinou mají náboženský či jinak symbolický význam, se na našem území dodržují již odedávna. Ačkoliv některé dnes nejsou již tak oblíbené jako v minulosti, mnoho z nich si našlo cestu i do moderních domácností.  Především na vesnicích se pak stále dodržují staré lidové obyčeje, které i dnes dodávají svátkům jara tu pravou atmosféru. V průběhu tohoto svátečního času se ženy a děvčata zabývají zdobením vajíček, k čemuž používají vajíčka vařená, ale i vyfukovaná. Existuje celá řada různých výtvarných technik a způsobů zdobení vajec a často se vychází z různých regionálních či místních zvyklostí. Mezi oblíbené dekorace patří hlavně květinové, zvířecí nebo abstraktní motivy, k jejichž tvorbě se používá například vosk nebo sláma, ale vejce se také vyškrabují nebo drátují.

Muži a chlapci se zase věnují pletení pomlázek. Tento velikonoční zvyk se na našem území praktikuje již velice dlouho a je velmi oblíbený. S upletenými pomlázkami a někdy za zvuku řehtaček pak chodí chlapci na Velikonoční pondělí na koledu a šlehají děvčata, která je na oplátku obdarují ozdobenými vajíčky. Mezi velikonoční symboly patří i specifická jídla, jako je beránek, mazanec nebo jidáš.

Velikonoce vnímáme též jako svátky jara. Končí zima, příroda se probouzí, jarní sluníčko vytahuje ze země první květiny, začínají kvést ovocné stromy. Volné dny v souvislosti s velikonočními svátky letos vychází na pátek 7. dubna a pondělí 10. dubna.

Přeje všem našim občanům, aby oslavili Velikonoce tak, jak jsme zvyklí, se svými rodinami, blízkými a přáteli a aby uctili tradice, které tento křesťanský svátek doprovází. Dopřejte si tyto sváteční dny též k odpočinku a načerpání nových sil. Příjemné a klidné prožití velikonočních svátků.

2023-04-06T09:30:36+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0