Úvodní stránkaNovinky hlavní stranaCena elektřiny v ČR je nyní 17x vyšší než před dvěma lety a plynu dokonce 37x vyšší

2.9.2022 10:16
Tomio Okamura: Cena elektřiny v ČR je nyní 17x vyšší než před dvěma lety a plynu dokonce 37x vyšší!
Vláda Petra Fialy způsobuje chudobu občanů a krachování firem. Trh s energiemi kolabuje a cena elektřiny v České republice je v současné době 17x vyšší než před dvěma lety a plynu dokonce 37x vyšší! Červencový index HEPI (Household Energy Price Index), který porovnává cenu energií pro domácnosti v jednotlivých evropských metropolích, uvádí, že např. v Praze platí lidé po přepočtu dle parity kupní síly měny za elektřinu nejvyšší cenu v celé Evropě. Česko je přitom zároveň jeden z největších vývozců elektřiny na světě. Aktuální cena elektřiny na pražské pobočce lipské burzy byla v závěru minulého týdne v přepočtu 24,24 Kč za kWh silové elektřiny. S distribucí, přenosem a DPH (21 %) je tak aktuální koncová cena 35 Kč za kWh silové elektřiny pro koncové uživatele. Cena na burze tak atakuje magickou částku 1 tisíc eur (!!) za MWh (přesně 984 eur). Situace je kritická a vláda Petra Fialy (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN) jedná pozdě a navíc až na základě tlaku opozice.
Přitom hnutí SPD již před několika měsíci navrhlo deset bodů, jak bojovat proti energetické krizi a zdražování. A vláda až nyní, kdy jsou ceny energií v astronomické výši, volá po zastropování cen, a navíc se dovolává řešení na úrovni EU. Spoléhat na společné řešení na úrovni EU je naivita a nemůže existovat, protože každý stát má jiný energetický mix a jinou cenovou hladinu. A navíc kdo ze států EU opatření chtěl přijmout, tak je již dávno přijal. Slovensko a Polsko již ceny energií zastropovalo. Podobně i například Španělsko a Portugalsko.
Za současnou situaci nese plnou odpovědnost vláda Petra Fialy, která svou nečinností způsobila energetickou chudobu občanů a firem, recesi průmyslu, hospodářství a ohrožení sociálního smíru. Podniky krachují a řada z nich nepřežije zimu, chystají se stávky a je ohrožen chod nemocnic. Vláda přichází s opatřeními pozdě a řeší důsledky, a nikoliv příčiny.
Možnosti, jak zastavit růst cen energií, je zastropování jejich cen, odchod z komoditní burzy v Lipsku a začít prodávat levnou českou elektřinu napřímo našim občanům. Dále odstoupení od Green Dealu EU a systému spekulací s emisními povolenkami EU. Vláda Fialovy pětikoalice je jednou z nejhorších, které jsme kdy měli, nechá se vléci sledem událostí a neumí řídit stát v dobách krizí, které se momentálně šíří naší zemí, a proto voláme po jejím odvolání a demisi. To je názor SPD!
2022-09-02T10:00:53+02:00