Úvodní stránkaNovinky hlavní stranaCílem hnutí SPD je ekonomická stabilita a prosperita země

Cílem hnutí SPD je ekonomická stabilita a prosperita země

25.10.2022 10:16

Radek Rozvoral: Cílem hnutí SPD je ekonomická stabilita a prosperita země!

Minulý týden v úterý proběhla mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, která měla na pořadu jednání jediný bod a to vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o státním rozpočtu České republiky na rok 2022 ve třetím čtení.

Hnutí SPD je zastoupeno v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR dvaceti poslanci. V rámci projednávání novely zákona o státním rozpočtu jsme předložili k projednání 15 pozměňovacích návrhů, které ale vládní pětikoalice společným hlasováním odmítla přijmout. Tyto naše návrhy přitom cílily na pomoc našim občanům. Jako příklad uvedu návrh podaný naší poslankyní Lucií Šafránkovou, která navrhovala navýšit finance v kapitole 313 Ministerstva práce a sociálních věcí o tři miliardy korun; konkrétně přidání po jedné miliardě korun na „Dávky osobám se zdravotním postižením“, dále na „Příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách“ a v posledním případě na „Platy zaměstnanců a ostatní platby za provedenou práci“. O tyto tři miliardy korun by se zkrátily celkové odvody do rozpočtu Evropské unie (z původně navrhovaných 60 na 57 miliard korun).

Celkem k této novele zákona o letošním státním rozpočtu bylo podáno 34 pozměňovacích návrhů. Všichni poslanci hnutí SPD podpořili pouze ty pozměňovací návrhy, které cílily na pomoc našim občanům se zdražováním. Byly mezi nimi i dva, navržené poslanci z vládnoucí koalice. Zároveň ale říkáme, že tyto návrhy šlo přijmout bez dalšího navýšení zadlužení, např. z položky specifických ukazatelů v části vládní rozpočtové rezervy. Současné vládě předkládáme naše návrhy vedoucí k úsporám státních financí, jako např. ukončení vyvádění nezdaněných dividend do zahraničí nadnárodními korporacemi, přehodnocení nákupů předražené vojenské techniky, odstoupení od šíleného Green Dealu EU, ukončení zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými, zrušení inkluze ve školství, odebrání dotací politickým neziskovkám, odebrání dotací pro solární barony atd. Též jsme navrhli konkrétní řešení v podobě deseti bodů, které povede ke snížení Fialovy drahoty a našim občanům a firmám zásadně pomůže.

Poslanci vládní pětikoalice, když byly jejich politické strany v minulém volebním období v opozici, tak kritizovali návrhy vládních rozpočtů a rozpočtových schodků s tím, jak by oni šetřili a efektivně hospodařili. Nyní, když jsou ve vládě, tak už v prvním roce vládnutí dosáhli rekordu v zadlužení České republiky v její historii, a po dobu svého působení v řízení země plánují zadlužit Českou republiku o více než 1 bilion korun. Původní rozpočtový schodek, který současná vláda navrhovala na letošní rok, byl minus 280 miliard korun. Vláda Petra Fialy nejprve navrhla jeho zvýšení na 330 miliard korun a následně při konečném schvalování si odhlasovala schodek státního rozpočtu na rok 2022 ve výši rekordních 375 miliard korun. Poslanci za SPD hlasovali proti vládnímu návrhu zákona státního rozpočtu na rok 2022 jako celku.

Cílem hnutí SPD, tak jak definujeme ve svém programu, je ekonomická stabilita a prosperita země. Ekonomika České republiky musí vytvářet dostatek finančních zdrojů pro zajištění sociální stability. Cílem je zajistit podmínky pro spokojený život občanů s garancí kvalitního vzdělání, zdravotnictví a sociálního systému. Tento cíl ohrožují dluhy země, a proto usilujeme o jejich zastavení, neboť dluhy nejsou budoucnost. Není možné mít dlouhodobě vyšší výdaje než příjmy. Fialova vláda nehájí zájmy českých občanů a chová se nezodpovědně, a proto požadujeme její odstoupení.

2022-10-27T10:39:52+02:00