Úvodní stránkaStanoviskaPolitické usnesení SPD

Ustanovení - 13. 11. 2018

Politické usnesení SPD

Vážení přátelé, toto je aktuální usnesení hnutí SPD. Prosím sdílejte a posílejte dál!

1. Poslaneckému klubu SPD se podařilo prosadit termín svolání mimořádné schůze Sněmovny kvůli zabránění skokového  růstu platů zákonodárců a dalších ústavních činitelů na čtvrtek 15. listopadu 2018. Na této mimořádné schůzi se bude projednávat ve třetím čtení novela vládního zákona včetně pozměňovacích návrhů, kde poslanci za SPD navrhují zmrazení stávajících platů vrcholných politiků, tedy prezidenta, senátorů, poslanců a členů vlády na tři roky, tedy až do konce roku 2021. Pokud se tak nestane a náš návrh bude odmítnut, potom od ledna 2019 vzrostou tyto platy zhruba o pětinu. Politické strany zastoupené v Poslanecké sněmovně, jmenovitě ANO, ODS, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, STAN a TOP09 v této věci zvolily zdržovací taktiku, aby se novela tohoto zákona, včetně pozměňovacích návrhů, nestihla projednat na stávající listopadové schůzi Poslanecké sněmovny a tedy aby se do konce tohoto roku nestihla ani další stádia procesu schválení novely zákona, jímž je její projednání v Senátu, podpis prezidentem a zveřejnění platné novely ve Sbírce zákonů. Skokové navýšení platů ústavních činitelů  je pro SPD nepřijatelné. Hnutí SPD svoláním mimořádné schůze a svým návrhem na zmrazení růstu platů ústavních činitelů plní svůj program.

2.  Premiér Andrej Babiš navrhl na vládě, že by se silnice druhých a třetích tříd vrátily pod stát a v pátek tuto myšlenku po jednání s Asociací krajů opustil. Hnutí SPD v této souvislosti považuje za nesystémové právě převedení silnic druhých a třetích tříd na kraje v roce 2001 a navíc v totálně zanedbaném stavu. Krajské rozpočty disponují každoročně miliardovými částkami, které jim plynou mimo jiné ze zákona o rozpočtovém určení daní (RUD), a z těchto částek jde velmi významná část každoročně právě na opravy silnic druhých a třetích tříd. Jejich stav je ale takový, že pokud by se měly všechny krajské silnice uvézt do řádného stavu, a to včetně mostů, tak na jejich opravy je potřeba zpravidla 3 a více násobky celoročních krajských rozpočtů (např. v Libereckém kraji). Navíc každý kraj je jiný a svým způsobem specifický. Silnice druhých a třetích tříd přešly od státu do vlastnictví samosprávných krajů k 1. říjnu 2001 v souvislosti s jejich zřízením o rok dříve. Tím vznikla zcela absurdní struktura, kdy stát má dálnice a silnice prvních tříd, kraje dvojky a trojky a města ještě mají svoje vlastní komunikace. Hnutí SPD považuje za systémové řešení, že by si silnice druhých a třetích tříd vzal stát nazpět a opravy všech státních a krajských komunikací včetně mostů by řešil prostřednictví Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) přímo s poskytovatelem služeb. Tím by se ušetřily státnímu rozpočtu miliardy korun ročně, protože při zadávání komplexní zakázky na opravy by se dalo docílit nižší ceny než při jednotlivých výběrových řízeních a v podstatě nekonečných opravách krajských silnic a smluv na jejich opravy uzavíraných v jednotlivých krajích samostatně. Celý proces by byl navíc mnohem více transparentní a snižoval by mnohem více riziko korupčního prostředí v jednotlivých krajích a jejich spřátelených firmách, které se na opravách dlouhodobě podílejí a mají z těchto zakázek v podstatě nikdy nekončící trvalý byznys. Takto ušetřené finanční prostředky potom může stát investovat třeba na zvyšování důchodů, pomoc našim invalidům, nezaopatřeným dětem a na růst nedostatečných minimálních mezd.

3. Předseda hnutí SPD Tomio Okamura se v pátek 16. 11. 2018 zúčastní v Sofii jednání frakce partnerských vlasteneckých parlamentních stran Evropy (Evropa svobodných národů). Společně prosazujeme ukončení stávajícího modelu evropské integrace. Stávající Evropská unie se zvrhla v byrokratický systém ohrožující suverenitu národních států a svobodu občanů. Vlastenecké strany Evropy prosazují nový model spolupráce založený na respektu k suverenitě  a národním zájmům evropských států.

4. Národní rozpočtová rada ve své zprávě o stavu naší ekonomiky plně potvrzuje hodnocení hnutí SPD (zveřejněno v médiích 5. 11. 2018). Z hospodářského růstu mají užitek nadnárodní korporace vyvážející zisk mimo Českou republiku. Česká ekonomika je založena na využití levné práce zaměstnanců firem. Podíl jejich mezd na HDP země je pouze 41,4%, na rozdíl od západních zemí, kde dosahuje nad 50%. Jsme doslova vykrádaná ekonomika. Jsme vykrádáni v rámci systému Evropské unie. Dodáváme levnou práci zahraničním společnostem. Kupní síla českých domácností roste pomaleji než ceny. Hnutí SPD programově prosazuje změnu hospodářské politiky země. Jde o podporu českých podniků, podporu pevného spojení růstu průměrné a minimální mzdy a ukončení dotací pro zahraniční firmy na stavbu montoven a podporu pevného spojení růstu průměrné a minimální mzdy.

5. Hnutí SPD zásadně odmítá koncepci francouzského prezidenta Macrona na sestavení armády Evropské unie. Jde o pokus postavit v Evropě žoldnéřskou armádu, která by prosazovala zájmy Evropské unie proti členským státům. Armáda je jedním z atributů státní suverenity. Evropská unie zatím není stát a hnutí SPD udělá vše, aby se státem nikdy nestala. V současné době probíhá otevřená politická agrese Evropské unie proti Itálii, Maďarsku a Polsku. Je důvod se obávat, že se prezident Macron bude snažit doplnit možnosti evropských byrokratů o přímou vojenskou agresi a okupaci prostřednictvím jednotek Evropské unie.

6. Uplynulou neděli na jednání ve Francii s politiky zemí NATO navrhl premiér Babiš větší zapojení českých vojáků do bojových misí v zahraničí. Hnutí SPD to považuje za krok v rozporu se zájmy České republiky. Armáda naší země se musí připravovat na její obranu a nikoliv na intervence v zájmu USA a dalších zemí. Takové intervence popírají smysl kolektivní obrany a obrany svobody a demokracie. Hnutí SPD vytrvale usiluje v Poslanecké sněmovně o ukončení působení českých vojáků v 17 let trvající intervenci v Afghánistánu. Tato intervence již dávno nemá charakter protiteroristické akce. Současné nabízení dalšího rozšíření expedičního působení našich vojáků premiérem Babišem je další ukázkou jeho dvojí politiky. Jedno říká voličům v České republice a zároveň v zahraničí poslušně koná tak, jak písknou v NATO a Evropské unii. Hnutí SPD chce přípravu armády směřovat především k obraně hranic země. Toho dnes armáda vyčerpaná zahraničními expedicemi není schopna.

2018-11-13T15:58:00+02:00