Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: I díky hlasům hnutí SPD se budou zvyšovat důchody v průměru o 900 korun měsíčně od příštího roku. To je jistě dobrá zpráva, i když to zdaleka nestačí a SPD prosazuje mnohem víc.

Je totiž alarmující, že ANO, ODS, Piráti, ČSSD, KSČM a TOP 09 odmítli podpořit náš návrh, aby se důchod zvýšil navíc těm nejchudším důchodcům (kteří dostávají důchod do deseti tisíc korun měsíčně) ještě o 900 korun. Zkuste si, pane Filipe, Kalousku, Hamáčku, Babiši, Fialo a Bartoši žít měsíčně za méně než 10 tisíc korun!

Také mě šokuje, že vláda nepodpořila náš návrh zákona na minimální důstojný důchod. My jsme navrhovali, aby výše minimálního důchodu byla odvozována od takzvané hranice chudoby, kterou stanovuje evropský statistický úřad Eurostat. Dnes je to zhruba 12 tisíc korun čistého pro Českou republiku. Za důchody do 12 či do 13 tisíc korun, což je dneska zhruba průměr v České republice, prostě nelze vyžít.

Vláda tohle bohužel neřeší a vyhazuje peníze do vzduchu jinde. Zrušme financování politických neziskových organizací, zrušme neadresné sociální dávky na nepřizpůsobivé. Přestaňme financovat dobrodružství USA v Afghánistánu a stáhněme naše vojáky. Rovněž bychom měli zdanit i nadnárodní korporace. A peněz by najednou bylo dost. Co si o tom myslíte?

2019-07-10T16:02:44+02:00