Úvodní stránkaNovinkyTomio Okamura: Česká ekonomika roste nejpomaleji

Tomio Okamura: Česká ekonomika roste nejpomaleji

Sobotka, Babiš a Bělobrádek vládnou již dlouhé tři roky a blíží se parlamentní volby, takže nyní již nic nového a zásadního neprosadí. Pojďme tedy zhodnotit jejich vládu z hlediska ekonomiky a hospodaření vlády. Když se kohokoliv z běžných lidí na ulici zeptám, zda-li jim v peněženkách po třech letech Babišovy vlády zbývá více, než tomu bylo za Kalouska, drtivá většina lidí odpovídá, že nevidí žádný rozdíl. To je prostě smutný fakt. Jakékoliv zvýšení příjmu navíc ihned sráží zdražování.
Česká ekonomika vloni rostla nejpomaleji za posledního dva a půl roku, jelikož vláda udělala řadu negativních činů, které se musely odrazit v ekonomice. Zatímco česká ekonomika podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně rostla ve 2.čtvrtletí roku 2015 o 5%, tak v posledním zatím změřeném období, což bylo 3.čtvrtletí loňského roku, meziročně rostla pouze o 1,9 %. Česká ekonomika tedy viditelně zpomaluje svůj růst. Vláda si půjčuje a tím zdražuje obecně zdroje peněz firmám.
Přesto v době celosvětového oživení ekonomiky došlo i k určitému přirozenému ekonomickému oživení v České republice. Není to tedy zásluha této vlády, to ví každý ekonom. Co však je zásluha této vlády je fakt, že kvůli špatně nastaveným regulačním mechanismům přineslo toto oživení zisk především nadnárodním společnostem, které dosáhly v České republice astronomických zisků a tyto zisky odvádějí z České republiky v řádech stamiliard ročně. Statistiky hovoří zcela jasně, že ziskovost nadnárodních firem v ČR je mnohem vyšší než na Západě. Výsledkem je sice to, že došlo k příznivému vývoji v zaměstnanosti, ale naši lidé ve skutečnosti pracují stále za třetinové mzdy než odpovídající profese v takzvaných vyspělých zemích EU. Ekonomický růst se tedy neprojevuje na výši platů našich občanů. Potvrzuje se tak koloniální postavení ekonomiky České republiky v rámci EU.
Tuto situaci ještě doplňuje zbytečné oslabování české koruny Českou národní bankou (ČNB), která téměř 300 miliard korun utratila v zájmu zajištění nízkých nákladů a vyšších zisků pro nadnárodní korporace.
Za této vlády pokračuje zhoršení podmínek pro malé a střední podnikání, kde probíhá byrokratická šikana a sílí zbytečný kontrolní tlak státních orgánů. A přetrvává zbytečně složitý systém daní a odvodů. Ve všech těchto věcech také vláda totálně selhala.
Dosažený přebytkový výsledek hospodaření státu v roce 2016 byl předem účelově vytvořen omezením nutných stavebních investic do infrastruktury. Stačí se podívat třeba na kvalitu silnic 3. třídy. Střídání předem připraveného přebytku v roce 2016 a plánovaného deficitu v roce 2017 jasně ukazuje, že nejde o reálné zlepšení, ale jen o účelové přesouvání nákladů v hospodaření státu s cílem obalamutit před parlamentními volbami občany.
Za této vlády nedošlo ke zefektivnění státní správy, naopak došlo k nárustu úředníků a byrokracie. Ukázkovým příkladem neefektivního jednání vlády jsou armáda nebo nemocnice, kde si dlouhodobě stěžujeme na podfinancování – ale všichni přitom ví, že se v obraně po desetiletí vyhazují miliardy do vzduchu za nekoncepční předražené projekty. Zdravotnictví je to samé – chybí na potřebné léky, na nové technologie a na platy sester na jedné straně, ale na straně druhé tu máme desítky případů, kdy nemocnice vyhazují stamiliony za předražené výběhové technologie a podobně. Je nutné provést audit veškerých činností státu a jím financovaných institucí a vytvoření efektivního průhledného systému financování i tvorby skutečně potřebných projektů, které se mají financovat. To však vláda neudělala.
A já Vás prosím o podporu našeho hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) v klíčových říjnových volbách do Sněmovny, abychom mohli změnit politiku směrem, kterým si přejeme.
Co si o tom myslíte Vy? A jestli se mnou souhlasíte, prosím sdílejte. Přeji hezký den
Foto: Jiří Benák, iDNES.cz

2017-01-30T12:00:21+02:00