Úvodní stránkaStanoviskaPolitické usnesení SPD

Ustanovení - 6. 9. 2022

Politické usnesení SPD

Vážení přátelé,
Fialova vláda sice přežila hlasování o nedůvěře v parlamentu, důvěru občanů ale nemá. Škodlivá vláda by měla podat demisi. Premiér Fiala lživě a arogantně obvinil a urazil občany. Lidem už došla trpělivost s premiérem Fialou a s jeho neschopnými ministry. Vláda Petra Fialy hodlá zadlužit naši republiku o více než bilion korun. Česká republika je státem, jehož veřejný dluh roste nejrychleji ze všech členských zemí EU. Německo prosazuje definitivní konec suverenity států v EU. Fialova vláda nehájí české zájmy, ale je vazalem Bruselu a Berlína. Hnutí SPD prosazuje, aby česká vláda podobně jako polská požadovala na Německu reparace za nacistickou okupaci.

1. Fialova vláda sice přežila hlasování o nedůvěře v parlamentu, důvěru občanů ale nemá. Škodlivá vláda by měla podat demisi.

Minulý týden proběhla schůze Poslanecké sněmovny ohledně návrhu na vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy (ODS), která byla svolána i na základě podpisů poslanců hnutí SPD. V rámci této schůze jsme požadovali demisi vlády z důvodu jí zaviněné a absolutně nezvládnuté energetické a potravinové krize a závažných skandálů hnutí STAN, včetně aktuální kriminální kauzy Dozimetr a prorůstání organizovaného zločinu a mafie do vládních struktur. Koaliční vláda SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), Pirátů a STAN si sice udržela po 23 hodinách nepřetržitého jednání důvěru Sněmovny, ale důvěru naprosté většiny občanů již dávno nemá. Vládou nejsou zajištěny dodávky plynu pro firmy na nadcházející zimu, na dodávky uhlí se čeká až dva měsíce, ceny elektřiny, pohonných hmot a potravin dále strmě stoupají, inflace atakuje 20 % a občané mají oprávněný strach, aby kvůli nečinnosti této vlády zimu vůbec přežili. Vláda nemá žádná řešení a vyjádření jejich členů jsou zmatečná. Vláda nemyslí na naše občany, firmy krachují, kraje a obce nemají smluvně zajištěny dodávky energií pro školy, nemocnice a domovy pro seniory na příští rok a vláda až nyní volá po celoevropském řešení. Taková vláda by měla okamžitě podat demisi! To je názor SPD!

2. Premiér Fiala (ODS) lživě a arogantně obvinil a urazil občany. Lidem už došla trpělivost s premiérem Fialou a s jeho neschopnými ministry.

Logickým pokračováním jednání o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy (ODS) byla v sobotu 3. září demonstrace na Václavském náměstí v Praze, které se zúčastnilo cca 100 tisíc občanů. Tato demonstrace, na které byli přítomni také členové SPD a naši příznivci, byla vyjádřením oprávněných obav občanů o jejich budoucnost z důvodů naprosté neschopnosti vlády, neřešení závažných ekonomických a sociálních problémů a padaly zde oprávněné požadavky na demisi této vlády. Ještě nikdy v novodobé historii necítili naši občané takovou beznaděj! A je zřejmé, že lidem už došla trpělivost s premiérem Fialou (ODS) a s jeho neschopnými ministry. Současná vláda na ně kašle a nechala je na holičkách. Také následná mediální vyjádření premiéra Fialy ohledně této demonstrace byla arogantní a hloupá. Demonstrovali zde naštvaní občané a jednalo se o oprávněný a zcela legitimní protest! Premiér Fiala svými výroky veřejně a bez důkazů obvinil účastníky demonstrace ze spolupráce s cizí mocí proti zájmům naší země. Je to lež! Pro hnutí SPD je zcela nepřijatelná situace, kdy někdo z občanů je označován nálepkou jen proto, že nesouhlasí s politikou vlády. Nekompetentní premiér se tím snaží zamaskovat svoji vlastní neschopnost, jak řešit zdražování, organizovaný zločin a korupci ve vládních stranách, což jsou pravé důvody vysoké účasti občanů na této demonstraci. Stav, kdy předseda vlády takovýmto způsobem osočuje občany České republiky, nelze vnímat jinak než jako útok na občanská práva a základní demokratické principy. Požadujeme, aby premiér svá tvrzení vůči zúčastněným občanům buď doložil jasnými důkazy, anebo se účastníkům demonstrace veřejně omluvil a následně odstoupil ze své funkce.

3. Vláda Petra Fialy hodlá zadlužit naši republiku o více než bilion korun. Česká republika je státem, jehož veřejný dluh roste nejrychleji ze všech členských zemí EU.

Ministerstvo financí vedené Zbyňkem Stanjurou (ODS) navrhuje na příští rok schodek státního rozpočtu ve výši 270 miliard korun. A to přesto, že odhaduje pro rok 2023 celkově o 120 miliard vyšší příjmy z DPH, spotřební daně a daní z příjmu fyzických a právnických osob než letos! Pro letošní rok chce vláda zvýšit rozpočtový deficit na 330 miliard korun a dle výhledu na další dva roky plánuje další deficity každoročně okolo 250 miliard korun. Vše tedy nasvědčuje tomu, že vláda Petra Fialy (ODS) hodlá Českou republiku zadlužit za dobu svého plánovaného čtyřletého mandátu celkově více než o jeden bilion korun! Přitom před volbami lživě slibovala snížení deficitu veřejných financí a vyrovnané státní rozpočty. Takto koncipovaný státní rozpočet je neufinancovatelný, protože plánované výdaje státu jsou tak vysoké, že si na ně stát není schopen zajistit dostatečné příjmy. Jde tedy o další z řady vládních cynických a vědomých lží. Česká republika je nyní státem, jehož veřejný dluh roste nejrychleji ze všech členských zemí EU. Hnutí SPD již opakovaně předložilo své programové návrhy v oblasti struktury parametrů státního rozpočtu. Patří mezi ně razantní snížení zbytných výdajů státu v oblasti veřejné byrokracie, omezení plateb do rozpočtu EU, snížení výdajů na předražené armádní zakázky ze zahraničí anebo razantní omezení vyplácení sociálních dávek nepřizpůsobivým. Na straně příjmů potom SPD navrhuje například zdanění nadnárodních internetových gigantů typu Facebook a Google, které v ČR generují obrovské zisky bez zdanění v ČR, či zdanění dividend vyváděných zahraničími korporacemi z České republiky.

4. Německo prosazuje definitivní konec suverenity států v EU. Fialova vláda nehájí české zájmy, ale je vazalem Bruselu a Berlína.

Německý spolkový kancléř Olaf Scholz při své návštěvě Prahy minulý týden již poněkolikáté veřejně navrhl, aby při hlasováních v Evropské radě přestal platit princip jednomyslnosti a právo veta členských států, a to včetně oblastí daňové, obranné a zahraniční politiky. Pokud by se tento dlouhodobý německý plán realizoval, šlo by o definitivní konec státní suverenity České republiky, jejíž občané by se ocitli zcela v područí cizích zájmů, zejména Berlína a Bruselu. Je naprosto šokující, že se premiér Petr Fiala (ODS) ani ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) proti tomuto mocensky arogantnímu postoji německého kancléře okamžitě tvrdě nevyhranili a v minulosti ho označili jako vhodný. Je tak zcela evidentní, že vláda Petra Fialy ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN nehájí národní zájmy a suverenitu České republiky, ale je vazalem zejména Německa. Postoj německého kancléře činí naléhavým přijetí návrhu SPD na zákon o referendu, včetně možnosti hlasování o vystoupení České republiky z EU, ve kterém by se všichni naši občané mohli k této zásadní otázce vyjádřit. Současná vláda ale jeho projednání ve Sněmovně dlouhodobě odkládá.

5. Hnutí SPD prosazuje, aby česká vláda podobně jako polská požadovala na Německu reparace za okupaci.

Polsko se rozhodlo oficiálně žádat po Německu vyplacení válečných reparací za období nacistické okupace. Oznámil to minulý týden u příležitosti připomínky 83. výročí vypuknutí druhé světové války klíčový polský politik Jarosław Kaczyński, předseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost. Náhrada za škody, kterou má Německo Polsku zaplatit, činí 6,2 bilionu zlotých (zhruba 32 bilionů korun). Tento polský požadavek zároveň ukazuje na zbabělost a lhaní mnoha českých vládních politiků, kteří opakovaně tvrdili, že žádat Německo o úhradu válečných reparací není již právně ani politicky možné. Hnutí SPD, jako jediná politická síla, se dlouhodobě veřejně hlásí k myšlence, že i Česká republika musí po Německu požadovat urychlené vyplacení reparací, které nám Německo jako následnický stát nacistické Třetí říše za brutální okupaci českých zemí v letech 1939-1945, smrt více než 360 000 našich občanů a způsobení ohromných hospodářských a majetkových škod dodnes dluží. Máme na to evidentní právní nárok a jsme tím povinni našim předkům a všem obětem nacistické okupace. Právo na vyplacení těchto válečných reparací nám přiznala Postupimská konference i reparační konference v Paříži. Z celkové částky přiznané nám Pařížskou reparační smlouvou, což bylo 306 miliard korun v tehdejší měně, nám Německo dosud zaplatilo pouze 0,07 procenta, tedy necelou tisícinu. Podle hodnověrných odhadů a propočtů na základě vývoje hodnoty měny a cen nám tedy Německo dluží ještě minimálně 4 biliony korun, přičemž některé odhady hovoří až o 15 bilionech. Již v minulém období SPD písemně požádalo vládu tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO), aby reparace vymáhala, ale Babišova vláda to odmítla s poukazem na možné narušení česko-německých vztahů. Hnutí SPD podporuje tento požadavek Polska vůči Německu jako oprávněný a jsme přesvědčeni, že stejným způsobem musí postupovat i Česká republika. V tomto smyslu vyzveme také premiéra Petra Fialu (ODS).

2022-09-06T11:16:13+02:00