Úvodní stránkaNovinky hlavní stranaPrezident Agrární komory Jan Doležal upozornil, že základní potraviny mohou zdražit o více než padesát procent, a varuje před tím, že pokud veřejné instituce nezačnou situaci aktivněji řešit, hrozí, že se kvůli tomu některé příjmové skupiny propadnou do potravinové a existenční chudoby

10.5.2022 10:32
Tomio Okamura: Prezident Agrární komory Jan Doležal upozornil, že základní potraviny mohou zdražit o více než padesát procent, a varuje před tím, že pokud veřejné instituce nezačnou situaci aktivněji řešit, hrozí, že se kvůli tomu některé příjmové skupiny propadnou do potravinové a existenční chudoby.
A vláda Petra Fialy (ODS) proti zdražování nic nedělá. Opět se prokazuje, že potravinová soběstačnost v základních komoditách, které lze v ČR produkovat, je nezbytnost. To SPD hlásá již velmi dlouho!
„U základních zemědělských komodit, které produkujeme, se nicméně v krátkodobém horizontu bavíme o možném navýšení cen o 50 a více procent… Pokud kvůli Green Dealu potraviny v následujících letech zdraží o další desítky procent, nejvíce to dopadne na obyvatele zemí střední a východní Evropy. V našem spotřebním koši vzhledem ke kupní síle zaujímají daleko větší procento než na Západě. Němec si může dovolit za potraviny vynaložit o 200 či 300 eur měsíčně navíc. Sice bude skřípat zuby, ale zaplatí to. U nás se bavíme o propadu do materiální chudoby,“ řekl pro iDnes.cz Doležal.
Již teď ceny potravin v Česku stouply dle Českého statistického úřadu v meziročním srovnání o desítky procent. V polovině dubna si lidé nejvíce připlatili za pšeničnou mouku, která v porovnání s loňským dubnem zdražila zhruba o 60 procent. Zhruba o třetinu pak byly oproti loňskému dubnu dražší chléb a bílé pečivo a asi o čtvrtinu víc stojí nyní máslo nebo brambory. O zhruba pětinu jsou dražší vajíčka, jogurt, sýr eidam či cukr.
Krátkodobým řešením zdražování je podle hnutí SPD snížení daní na energie a pohonné hmoty a základní potraviny, což například provádí vlastenecké vlády Polska a Maďarska, zatímco vláda Petra Fialy to odmítá. Systémovým řešením extrémního zdražování je odstoupit od Green Dealu EU a systému obchodování s emisními povolenkami a přestat vyvážet naši elektřinu na nadnárodní burzy. ČEZ by měl garantovat rozumnou cenu českým občanům a firmám.
Je zároveň potřeba zajistit energetickou a potravinovou soběstačnost České republiky a dostavět nové bloky jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně a zajistit strategické zásoby plynu a dodávky plynu za rozumnou cenu od producentů. Podle hnutí SPD je zajištění energetické a potravinové bezpečnosti, levné elektřiny a dostatku levných energetických zdrojů a levných potravin jedním ze základních pilířů suverenity, svobody a prosperity naší země.
2022-05-12T10:27:41+02:00