Úvodní stránkaNovinky hlavní stranaSlušné důchody pro slušné lidi

Slušné důchody pro slušné lidi

25.2.2021 19:17
Tomio Okamura: Slušné důchody pro slušné lidi.
Peníze patří spíše slušným lidem, kteří pracují či si své odpracovali, a ne parazitům či politickým neziskovkám, imigrantům a solárním baronům“. O co se tedy v tomto vašem návrhu jedná? O to, aby všichni občané, kteří splní podmínku dosažení důchodového věku, který je nyní 65 let, a my v SPD jsme proti tomu, aby se dále zvyšoval, a dobu předepsaných odvodů důchodového pojištění (nyní 35 let), pobírali starobní důchod minimálně ve výši, která odpovídá hranici tzv. příjmové chudoby v rámci zemí EU podle metodiky úřadu Eurostat, čili nyní okolo 14 000 korun měsíčně, přičemž ideální by bylo navázat výši tohoto minimálního důchodu na aktuální výši české minimální mzdy a pravidelně jej valorizovat. Zásluhovost by zůstala zachována v další složce (části) důchodu.
Náš návrh se tedy netýká tzv. nepřizpůsobivých, jelikož ti neodváděli předepsanou dobu důchodové pojištění. Změna je v tomto ohledu nutná, není akceptovatelné, aby desítky tisíc seniorů, kteří celý život poctivě pracovali, nyní živořili s příjmem pod deset tisíc korun ročně.
Vláda hnutí ANO, ČSSD s podporou KSČM náš návrh nepochopitelně odmítá a raději dává důchodcům jen jednorázové almužny. Samozřejmě lepší něco než nic, takže poslanci SPD jednorázově zvyšování důchodů vždy ve Sněmovně podpořili. Ale pouze my navrhujeme skutečné systémové a dlouhodobé pozitivní řešení.
Nyní před volbami se nám zdá, že vláda pomalu otáčí a návrh SPD reflektuje. V nedávném návrhu tzv. komise pro spravedlivé důchody se myšlenka plošného minimálního důchodu objevuje v podobě tzv. nultého pilíře důchodového systému, ale jeho navrhovaná výše je pouze okolo deseti tisíc korun měsíčně, což je již nedostatečné.
2021-02-25T19:09:55+02:00